INDONEZIJA UKINULA ZABRANU KORIŠĆENJA BOEINGA 737 MAX: 3 godine nakon NESREĆE vraćen u promet!
Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

UVERENI U SIGURNOST

INDONEZIJA UKINULA ZABRANU KORIŠĆENJA BOEINGA 737 MAX: 3 godine nakon NESREĆE vraćen u promet!

Više od 180 zemalja ukinulo je u međuvremenu zabranu prometa 737 Max-ova, uključujući SAD, europske zemlje, Australiju, Japan, Indiju, Maleziju i Singapur

Objavljeno:

Indonezija je ukinula zabranu korišćenja Boeingovih aviona tipa 737 Max u avionskom prometu, više od tri godine nakon nesreće Lion Aira u kojoj je poginulo 189 ljudi.

"Naši piloti i inženjeri uvereni su u sigurnost flote"

Avioprevoznici širom sveta prizemljili su najprodavaniji Boeingov avion nakon što se nekoliko meseci nakon nesreće u Indoneziji avion istog tipa srušio i u Etiopiiji, usmrtivši smrt 157 ljudi. Ethiopian Airlines saopštio je da će ponovo uvesti u promet Boeing 737 Max u februaru.

"Odvojili smo dovoljno vremena za praćenje rada na izmenama strukture i nakon više od 20 meseci rigoroznog procesa korekcija... naši piloti, inženjeri, tehničari zrakoplova i kabinsko osoblje uvereni su u sigurnost flote", rekao je izvršni direktor etiopske tvrtke Tewolde Gebremariam.

Više od 180 zemalja ukinulo je u međuvremenu zabranu prometa 737 Max-ova, uključujući SAD, evropske zemlje, Australiju, Japan, Indiju, Maleziju i Singapur.

Ukidanje zabrane odmah stupa na snagu

Indonezijsko ministarstvo prometa navelo je u saopštenju da ukidanje zabrane stupa na snagu odmah, dodavši i da su odluku doneli nakon regulativnih provera izmena u sistemima vazduhoplova. Naglasili su i da prevoznici moraju slediti direktive o plovidbenosti i proveriti zrakoplove pre nego ih puste u promet, najavivši i državne inspekcije.

Lion Air je pre zabrane koristio deset Boeingovih 737 Maxova, a nije odmah odgovorio na upit BBC-a da komentariše informaciju o odluci vlasti. Indonezijski nacionalni avionski prevoznik Garuda saopštio je da ne planira ponovno uvesti avion u svoju flotu jer mu je prioritet restrukturisanje duga.

Bonus video:

05:35

Pomen Merimi Njegomir povodom 40 dana od smrti

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.