MNOGE EVROPSKE ZEMLJE BELEŽE REKORDAN BROJ ZARAŽENIH: Korona u nekim zemljama uzima ozbiljan zalet
Ilustracija, Foto: Profimedia

omikron najveća pretnja

MNOGE EVROPSKE ZEMLJE BELEŽE REKORDAN BROJ ZARAŽENIH: Korona u nekim zemljama uzima ozbiljan zalet

Zemlja je prijavila 9.284 slučaja u ponedeljak, kada je grčka vlada najavila da će od 3. do 16. januara biti uvedene pooštrene anti-kovid mere radi suzbijanja infekcija, a uglavnom usmerene na lokale za noćnu zabavu

Objavljeno:

Mnoge zemlje u Evropi beleže u protekla 24 sata rekordne brojeve novozaraženih korona virusom. Među njima i Francuska, Grčka, Turska, Velika Britanija, Kipar...

U protekla 24 sata u Francuskoj je potvrđeno novih rekordnih 179.807 slučajeva korona virusa, što je najveći broj od početka pandemije.

Kako prenosi Rojters, u zemlji je prethodni rekord od 104.611 slučajeva korona virusa potvrđen u subotu. Premijer Francuske Žan Kasteks izjavio je u ponedeljak da je zbog brzine širenja omikron soja, Vlada smanjila period između druge i buster doze vakcine sa četiri na tri meseca, dodavši da neće biti policijskog časa za Novu godinu, prenosi Tanjug.

On je, takođe, rekao da će u naredne tri nedelje sva javna okupljanja biti ograničena na 2.000 ljudi za događaje u zatvorenom i do 5.000 za događaje na otvorenom. Konzumacija pića i hrane će biti zabranjena na dužim putovanjima, kao i u bioskopima, a rad od kuće će biti obavezan najmanje tri dana u nedelji, gde god je to moguće, dodao je on.

Francuska vlada je odlučila i da nošenje maski bude obavezno na otvorenom u centralnim delovima gradova, što će biti pod nadzorom predstavnika lokalnih vlasti, navodi britanska agencija.

Kipar: 2.241 slučaj korona virusa

Kipar je danas zabeležio rekordni 2.241 slučaj korona virusa, što je najveći broj od početka pandemije.

Od početka pandemije ukupno je registrovano 154.926 novozaraženih i 630 smrtnih ishoda, prenosi agencija Rojters.

- Mislim da su ovi brojevi takvi zbog omikron soja korona virusa, koji je možda stigao ranije nego što smo mislili - rekao je profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Nikoziji i član savetodavnog odbora pri Vladi, Petros Karajanis.

Kipar je 10. decembra registrovao prvi slučaj omikron soja. Zdrastveni stručnjaci veruju da je omikron zarazniji od ranijih sojeva korona virusa, ali dve studije koje su objavljene prošle nedelje sugerišu da je manja verovatnoća da će obolelima biti potrebno bolničko lečenje. Preko 80 odsto građana Kipra je do sada vakcinisano sa dve doze vakcine protiv korona virusa, navodi Rojters.

U Turskoj dnevno više od 30.000 inficiranih, najviše od oktobra

Dnevni broj slučajeva korona virusa u Turskoj premašio je danas 30.000, prvi put od 19. oktobra, a ministar zdravlja Fahretin Koča upozorio je na porast broja slučajeva zbog omikron varijante.

Turska je danas registrovala 32.176 zaraženih i 184 preminula od posledica virusa, pokazuju podaci ministarstva zdravlja.

- Dovođenje broja slučajeva na nivo od 20.000 poslednjih nedelja bilo je ozbiljno dostignuće. Zbog brzog širenja omikron varijante, može se videti da sada ulazimo u trend rasta - poručio je Koča na Tviteru, pozivajući sunarodnike da se vakcinišu, prenosi Rojters.

U Grčkoj sa 9.284 na 21.657 slučajeva

U protekla 24 sata u Grčkoj je zabeležen novi dnevni rekord od 21.657 zaraženih kovidom-19, što je više nego duplo u odnosu na prethodni dan.

- Omikron soj korona virusa prevladava, tako da bi trebalo da budemo spremni, te da ove brojke ne izazivaju paniku - rekao je grčki ministar zdravlja Tanos Plevris za TV ERT, prenosi agencija Rojters.

Zemlja je prijavila 9.284 slučaja u ponedeljak, kada je grčka vlada najavila da će od 3. do 16. januara biti uvedene pooštrene anti-kovid mere radi suzbijanja infekcija, a uglavnom usmerene na lokale za noćnu zabavu.

U zemlji su takođe zabranjene sve proslave božićnih i novogodišnjih praznika na javnim mestima, a uvedeno je i obavezno nošenje maski na otvorenom. Grčka, koja je prošle godine prebrodila prvi talas pandemije u relativno boljem stanju od nekih drugih evropskih zemalja, poslednjih nedelja se bori sa porastom broja infekcija što je opteretio njen zdravstveni sistem, navodi Rojters.

Od početka pandemije korona virusa u zemlji je ukupno registrovano 1.105.885 novozaraženih, a broj umrlih je 20.557.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.