Evropski pregovarači za hitno postizanje dogovora o iranskom nuklearnom programu
EU Delegacija, Foto: Profimedia

iran povećava zalihe za atomsku bombu

Evropski pregovarači za hitno postizanje dogovora o iranskom nuklearnom programu

U Beču su u ponedeljak nastavljeni pregovori o oživljavanju sporazuma posle jednostranog istupanja SAD za vreme predsednika Donalda Trampa

Objavljeno:

Evropski pregovarači su se danas u Beču založili za hitno postizanje dogovora o iranskom nuklearnom programu, pošto Iran povećava zalihe obogaćivanja uranijuma koje su potrebne za proizvodnju atomske bombe.

„Pregovori su hitni“, naveli su pregovarači tri evropske zemlje, Francuske, Nemačke i Velike Britanije, koje su potpisnice sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

U Beču su u ponedeljak nastavljeni pregovori o oživljavanju sporazuma posle jednostranog istupanja SAD za vreme predsednika Donalda Trampa.

Evropski pregovarači su naveli da je za postizanje dogovora ostalo nekoliko nedelja, a ne nekoliko meseci pošto Iran povećava zalihe uranijuma.

Iranska strana saopštila je da neće obogaćivati uranijum više od 60 odsto.

"Ostaje činjenica da je obogaćivanje na 60 odsto bez presedana za državu koja nema nuklearno oružje", naveli su evropski pregovarači i dodali da se obogaćivanjem uranijuma na 60 odsto Iran približava proizvodnji atomske bombe.

Eu delegacija
foto: Profimedia

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i "grupa 5 plus 1", koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

Velika Britanija, Kina, Nemačka, Francuska, Rusija i Iran započele su u aprilu u Beču sastanke, uz indirektno učešće SAD, kako bi pokušale da ožive sporazum.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.