JOŠ 1 OBLAST U KINI POD LOKDAUNOM: Više desetina miliona stanovnika pod KLJUČEM, dobili naredbu da ostanu u kućama
Ilustracija, Foto: Profimedia

UVEDENE NOVE MERE

JOŠ 1 OBLAST U KINI POD LOKDAUNOM: Više desetina miliona stanovnika pod KLJUČEM, dobili naredbu da ostanu u kućama

Kako se približavaju Zimske olimpijske igre u Pekingu, od 4. do 20. februara 2022, Kina je udvostručila nadzor i donosi drastične mere čim se pojavi neko žarište zaraze

Objavljeno:

Kina je danas uvela mere zaključavanja zbog korona virusa u oblasti Janan u kojoj živi više desetina miliona stanovnika a udaljena je oko 300 kilometara od grada Sijana gde su stroge mere zaključavanja na snazi uvedene pre nekoliko dana.

Zemlja se suočava sa rekordnim brojem novozaraženih kovidom-19 na manje od 40 dana pred Zimsko olimpijske igre u Pekingu. U Kini je prijavljeno 209 novozaraženih od kovida-19 u prethodnom danu, što je najveći broj u danu za prethodnih 21 mesec.

Grad Sijan od 13 miliona stanovnika na severu zemlje je u šestom danu strogih mera zatvaranja posle ograničenog skoka broja zaraženih.

Zaključavanje u Sijanu najveće je u Kini od Vuhana, kada je svet početkom 2020. otkrio novi smrtonosni virus.

U tom gradu samo po jedan član domaćinstva ima prava da izadje svaki treći dan da nabavi namirnice. Zabranjeno je kretanje privatnih vozila, sve prodavnice osim neophodnih su zatvorene i uvedeno je veliko dezinfikovanje celog grada.

1 / 7 Foto: Profimedia

U Oblasti Janan, gde su uvedene mere, stanovnici su dobili naredbu da ostanu u svojim kućama, a firme da se zatvore.

Kineske vlasti od prošle godine primenjuju strategiju "nula kovida" sa zadatkom da se maksimalno ograniči pojava novih slučajeva zaraze.

Kako se približavaju Zimske olimpijske igre u Pekingu, od 4. do 20. februara 2022, Kina je udvostručila nadzor i donosi drastične mere čim se pojavi neko žarište zaraze.

Život u zemlji je takoreći normalan od proleća 2020. upkos ograničenim pojavama epidemije koja se uglavnom savlada za nekoliko nedelja.

Brojni stanovnici Sijana su preko društvenih mreža počeli da kritikuju stroge mere žaleći se da nemaju dovoljno hrane.

Vlasti su saopštile da je, uprkos strogim zdravstvenim kontrolama za ulazak u Sijan, snabdevanje hranom stabilno, ali pojedini stanovnici su izrazili sumnju u te navode. "Neću više da slušam da je sve dobro. Ne vredi ništa imati namirnica u izobilju ako se one ne daju ljudima, napisao je jedan od njih.

Bonus video:

25:06

Dr Kon objasnio šta nas čeka posle današnje sednice

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.