"NEMA KULTURE, NEMA BUDUĆNOSTI": Protest belgijskih umetnika protiv kovid mera (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

OPTUŽILI VLADU

"NEMA KULTURE, NEMA BUDUĆNOSTI": Protest belgijskih umetnika protiv kovid mera (FOTO)

Niz novih ograničenja je uveden jer se broj slučajeva korona virusa udvostručio tokom protekle sedmice, uglavnom zbog omikron soja

Objavljeno:

Hiljade belgijskih izvođača, bioskopskih operatera, organizatora događaja i drugih kulturnih radnika protestovalo je danas u Briselu zbog odluke vlade da zatvori kulturna mesta kako bi zaustavila širenje zaraze korona virusa.

Oko 5.000 ljudi, prema proceni vlasti, noseći transparente sa natpisima "Predstava mora da se nastavi" ili "Nema kulture, nema budućnosti'', mirno su protestvovali uprkos kiši, optužujući vladu da je nepravedno ciljala kulturnu industriju novim ograničenjima.

Niz novih ograničenja je uveden jer se broj slučajeva korona virusa udvostručio tokom protekle sedmice, uglavnom zbog omikron soja.

Novim merama, koje su danas stupile na snagu, dozvoljeni su događaji poput božićnih sajmova, uprkos masovnim zabavama sa ispijanjem kuvanog vina, restorani i barovi mogu da rade uz pojedina nova ograničenja.

1 / 5 Foto: Profimedia

Nasuprot tome, bioskopi, pozorišta, koncertne dvorane i konferencije moraju da zatvore svoja vrata, a zabranjena je i publika na stadionima i sportskim dogadjajima.

Čak ni naučni komitet koji savetuje belgijsku vladu nije tražio zatvaranje kulturne industrije, ostavljajući virusologu Marku Van Ranstu da razmišlja o tome da je u Belgiji "kuvano vino pobedilo kulturu".

Mnogi bioskopi i druga javna mesta ostala su otvorena uprkos vladinoj naredbi, preneo je javni servis RTBF.

Organizatori su pozvali učesnike da nose maske i drže socijalnu distancu. ; Posle skoro dve godine prisilnog zatvaranja i ograničenog rada uz stroge mere, kulturni sektor se nadao da će napori, uključujući specijalno merenje kvaliteta vazduha u salama, odvojena sedišta i ograničenje broja posetilaca, omogućiti da delimično izbegnu štetu usled pandemije.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.