UMRO DEZMOND TUTU, TUGA!
Dezmond Tutu, Foto: Profimedia

IKONA BORBE

UMRO DEZMOND TUTU, TUGA!

Nadbiskup je bio slab već nekoliko meseci

Objavljeno:

Južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu, ikona borbe protiv aparthejda i dobitnik Nobelove nagrade za mir umro je danas u 91. godini, objavio je predsednik države Siril Ramafosa.

Predsednik je u ime svih Južnoafrikanaca izrazio "duboku tugu" zbog smrti Dezmonda Tutua, te izuzetne ličnosti južnoafričke istorije.

"Smrt nadbiskupa emeritusa Dezmonda Tutua je novo poglavlje tuge u opraštanju naše nacije od generacije izuzetnih Južnoafrikanaca koji su nam ostavili jednu oslobođenu Južnu Afriku", rekao je predsednik Ramafosa u saopštenju.

Dezmond Tutu
foto: Profimedia

"Čovek izuzetne inteligencije, integrisan i nepobediv protiv snaga aparthejda, on je bio istovremeno i nežan i osetljiv u svom saosećanju za one koji su patili od presije, nepravde i nasilja pod aparthejdom, i za ugnjetavane i ugnjetavače u celom svetu", rekao je Ramafosa.

Nadbiskup je bio slab već nekoliko meseci. On više nije istupao u javnosti ali bi uvek sa smeškom pozdravljao kamere uvek prisutne kada se negde kretao, kada je išao da primi antikovid vakcinu u jednoj bolnici ili prilikom proslave njegovog 90. rođendana u Kejptaunu u oktobru.

Bonus video:

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.