AMBASADORKA SRBIJE U BERLINU: Od februara izvesna OBAVEZNA VAKCINACIJA, u zemlji vlada strah od omikrona
Ilustracija, Foto: EPA/Filip Singer

SITUACIJA U BOLNICAMA STABILNA

AMBASADORKA SRBIJE U BERLINU: Od februara izvesna OBAVEZNA VAKCINACIJA, u zemlji vlada strah od omikrona

U 16 pokrajina u Nemačkoj nije na snazi lokdaun već pooštravanje mera

Objavljeno: 11:05h

Ambasadorka Srbije u Berlinu Snežana Janković kaže da u Nemačkoj vlada strah od omikron soja jer se od svih prethodnih on najbrže širi.

Prema njenim rečima, situacija u bolnicama je stabilna, ali postoji strah od preopterećenja bolničkih kapaciteta jer se omikron varijanta virusa korona veoma brzo žiri, brže od svih prethodnih sojeva.

- Ono što, s druge strane ohrabruje, jeste da za sada omikron i dalje daje lakšu kliničku sliku. U Nemačkoj se očekuje da od Nove godine i tokom januara omikron postane dominantan. Trenutno je registrovano 600 obolelih od omikron soja, ali sumnja se da ih ima 2.000 - rekla je ambasadorka za K1.

Kako je objasnila, u 16 pokrajina u Nemačkoj nije na snazi lokdaun već pooštravanje mera.

1 / 5 Foto: EPA/Filip Singer

Nemačka pooštrila mere

Od pre dva dana pooštrene su mere i u pokrajinama moraju biti zatvorene sve diskoteke, noćni klubovi i barovi. Dozvoljeno je okupljanje do maksimalno deset osoba. Trenutno su đaci na božićnom raspustu do 3. januara i razmatra se produženje raspusta.

Naša amabasadorka u Berlinu kazala je i da je u Nemačkoj relativno visoka stopa vakcinisanog stanovništva.

- Sa dve doze vakcinisano je 70,7 odsto stanovnika. Postoji preporuka da se deca od pet do 11 godina, koja pate od hroničnih bolesti i imaju predispoziciju da razviju težu kliničku sliku, imunizuju "Fajzer" vakcinom. Verujem da će od februara u Nemačkoj stupiti na snagu odluka o opštoj obaveznoj vakcinaciji stanovništva - rekla je Jankovićeva.

Kada je reč o proslavi Božića i Nove godine, Nemci će praznike proslaviti kao i prošle godine.

- Pošto su proslave zabranjene, u Nemačkoj će se kao i prošle godine praznici proslaviti u krugu porodice. Vlada je uputila apel građanima da praznike provedu kod kuće i da izbegavaju kontakt sa starijim osobama – rekla je Snežana Janković na K1.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.