IZRAELSKA VOJSKA PRIVELA ČETVORICU PALESTINACA OSUMNJIČENA ZA UBISTVO: Pucali na pun automobil učenika
Ilustracija, Foto: Profimedia

INCIDNET SE DESIO U ČETVRTAK

IZRAELSKA VOJSKA PRIVELA ČETVORICU PALESTINACA OSUMNJIČENA ZA UBISTVO: Pucali na pun automobil učenika

Ubijen je 25-godišnji Jehuda Dimentman (Yehuda), a još dvojica su ranjena kraj Homeša, naselja koju Vlada Izraela smatra nelegalnim

Objavljeno: 09:06h

Izraelska vojska je danas saopštila da su njene snage privele četvoricu Palestinaca osumnjičenih da su učestovali u napadu na okupiranoj Zapadnoj obali u kome je ubijen jedan jevrejski naseljenik.

U tom incidentu koji se dogodio u četvrtak, najmanje jedan Palestinac je pucao automobil u kome su bili učenici jevrejske verske škole kraj jednog jevrejskog naselja.

Ubijen je 25-godišnji Jehuda Dimentman (Yehuda), a još dvojica su ranjena kraj Homeša, naselja koju Vlada Izraela smatra nelegalnim.

Kako je navela vojska osumnjičeni su uhapšeni u selu Silat al Haretia (Haaretia) blizu Dženina i odvedeni na ispitivanje, a pronadjeno je oružje korišćeno u napadu.

Izraelske vlasti nisu odmah identifikovale osumnjičene, a izraelska granična policija je objavila fotografiju automatskih puški i oružja za koje je rekla da su im pripadali.

Premijer Izraela Naftali Benet (Bennett) čestitao je bezbednosnim snagama, rekavši da bi "svaki terorista trebao da zna da će država Izrael izravnati račune s njim".

Jevrejski naseljenik ubijen je posle čitavih nedelja pojačanog nasilja izmedju dva naroda.

Početkom ovog meseca jedan Palestinac je napao nožem i zadao ozbiljne povrede jednom ultraortodoksnom Jevrejinu kraj Starog grada u Jerusalimu.

Nedelju dana pre toga pripadnik islamskog ekstremističkog Hamasa pucao je u Starom gradu i ubio jednog Izraelca.

U isto vreme pojačano je nasilje jevrejskih naseljnika protiv Palestinaca, posebno na severu Zapadne obale.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine i sada tamo živi više od 700.000 jevrejskih naseljnika.

Veći deo medjunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim i preprekom za mir.

Palestinci planiraju da Zapadna obala i istočni Jerusalim budu deo njihove nezavisne države koja bi obuhvatila i pojas Gaze.

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.