DECI OD DVE DO PET GODINA BIĆE POTREBNA I TREĆA DOZA VAKCINE: Dve nisu pružile POTREBAN IMUNITET
Ilustracija, Foto: Profimedia

KOMPANIJA SPROVELA I ISTRAŽIVANJE

DECI OD DVE DO PET GODINA BIĆE POTREBNA I TREĆA DOZA VAKCINE: Dve nisu pružile POTREBAN IMUNITET

Dve doze vakcine su, prema istraživanjima, dale očekivani imunitet za bebe do dve godine, ali kod starije dece takav se imunitet može postići tek sa tri doze

Objavljeno:

Deci od dve do pet godina ipak neće biti dovoljne dve doze Fajzera nego će za očekivani imunitet biti potrebna i treća doza.

To je u petak izjavio proizvođač vakcina, rekavši da ispitivanja njegova vakcina na deci od dve do pet godina pokazuju da ono nije pružilo imunitet koji je potreban ako daju samo dve doze. Zato dodaju i treću.

Spoljni savetnici Fajzera pregledali su sve podatke i tako je pala odluka za nužnom trećom dozom. Dve doze vakcine su, prema istraživanjima, dale očekivani imunitet za bebe do dve godine, ali kod starije dece takav se imunitet može postići tek s tri doze.

Zbog toga je firma rekla da će "izmeniti" ispitivanje dodavanjem treće doze.

"Tokom kliničkih ispitivanja sada će biti uključena procena efikasnosti treće doze od 3 mikrograma, koja će se davati najmanje dva meseca nakon primanja druge doze kako bi se osigurao visok nivo zaštite u ovoj starosnoj grupi", navodi kompanija u saopštenju.

Fajzer je smanjio dozu koja se primenjuje kod mlađe dece u poređenju sa onom koja se daje odraslima. Naime, za starosnu grupu od 12 i više godina doza je 30 mikrograma, za decu od pet do 11 godina 10 mikrograma, a za najmlađu tri mikrograma.

Preliminarna ispitivanja pokazala su da bi ova smanjena doza trebala izazvati jak imunološki odgovor kod dece i smanjiti rizik od mogućih nuspojava. Ali ipak, kao što smo već spomenuli, najnoviji podaci pokazuju da ovaj režim vakcinacije sa smanjenom dozom nije proizveo očekivani imunološki odgovor kod dece.

Vakcina
foto: Rina

"Ako se studija s tri doze pokaže uspešnom, planiramo u prvoj polovini 2022. godine dostaviti sve potrebne podatke regulatornim agencijama kako bismo dobili odobrenje za hitnu upotrebu(EUA) za decu od šest meseci do pet godina", takođe su saopštili iz Fajzera. Kompanija će takođe testirati efikasnost treće doze kod starije dece, od pet do 11 i od 12 do 15 godina.

Poznato je da deca u slučaju zaraze Kovidom imaju blažu kliničku sliku, ali vakcinacija se izričito preporučuje deci s određenim hroničnim bolestima i rizicima za razvoj teške kliničke slike, poput pretilosti, kronične neurološke bolesti, kronične bolesti srca, hronične plućne bolesti, uključujući astmu, dijabetesa, maligne bolesti i imunodeficijencije.

(Espreso / 24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.