STIGAO NAJNOVIJI IZVEŠTAJ IZ JUŽNE AFRIKE! Zemlja odakle je krenula da se širi najnovija varijanta korone - OMIKRON
Laboratorija, Foto: EPA/Shepherd Zhou

ISTRAŽIVANJE

STIGAO NAJNOVIJI IZVEŠTAJ IZ JUŽNE AFRIKE! Zemlja odakle je krenula da se širi najnovija varijanta korone - OMIKRON

Zdravstveni radnici prezentovali su i dokaze da bi omikron varijanta mogla biti blaža od ranijih, te da bi broj infekcija mogao biti na vrhuncu u Gautengu, najgušće naseljenoj provinciji te zemlje

Objavljeno:

Iz Južne Afrike odakle je krenula da se širi najnovija varijanta koronavirusa - omikron, stigli najnoviji podaci o brojevima zaraženih i hospitalizovanih.

Naime, kako je prenela agencija Blumberg, ti podaci su pokazali da je udeo zaraženih omikronom koji završe u bolnici značajno manji od udela zaraženih koji su hospitalizovani u ekvivalentnom periodu trećeg talasa u kojem je harala delta varijanta kovida-19.

Konkretno, samo 1,7 odsto potvrđenih slučajeva zaraze omikronom primljeno je u bolnicu u drugoj sedmici četvrtog talasa, dok je u prethodnom talasu u kom je vladao delta soj bilo 19 odsto hospitalizovanih, rekao je južnoafrički ministar zdravlja Džoe Pala, koji je dodao i da se, kada se gleda udeo hospitalizovanih u broju zaraženih, radi o padu od čak 91 odsto.

Zdravstveni radnici prezentovali su i dokaze da bi omikron varijanta mogla biti blaža od ranijih, te da bi broj infekcija mogao biti na vrhuncu u Gautengu, najgušće naseljenoj provinciji te zemlje.

Ipak, broj novih slučajeva u aktualnom, četvrtom talasu porastao je na više od 20.000 dnevno. U ekvivalentnoj sedmici kada je bio treći talas ta brojka je iznosila oko 4.400.

Kako navodi Blumberg, to dsu navodi koji potvrđuju ranije iskaze da je omikron zaista zarazniji od delta soja.

Zašto je Južna Afrika važna?

Južnoafrička Republika, u kojoj je omikron prvi put identifikovan posebno je važna jer se ta zemlja širom sveta posmatra kao nagoveštaj onog što stiže drugim zemljama s talasom omikrona.

Naučnici su, podseća Blumberg, upozorili da bi iskustva drugih zemalja s omikronom mogla biti drugačija od onog južnoafričkog s obzirom na činjenicu da JAR u proseku ima vrlo mladu populaciju u poređenju s razvijenim zemljama.

Sudeći po istraživanjima antitela u JAR-u, između 70 i 80 odsto populacije moglo bi DA IMA nekI NIVO zaštite od kovida jer su u nekom momentu bili zaraženi.

1 / 4 Foto: Profimedia

U južnoafričkim bolnicama trenutno je hospitalizovano oko 7.600 ljudi s kovidom. To je oko 40% od maksimalnog broja hospitalizovanih u drugom i trećem talasu epidemije.

Višak smrtnosti, što je mera broja umrlih u odnosu na istorijski prosek, trenutno je 2.000 sedmično, što je oko osmine vrhunca smrtnosti u prethodnom talasu.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.