"PEGAZ-SKANDAL" DRMA MAĐARSKU! Čovek iz kruga bliskog Orbanu u nevolji zbog korupcije
Viktor Orban, Foto: Profimedia

KLJUČNA OSOBA

"PEGAZ-SKANDAL" DRMA MAĐARSKU! Čovek iz kruga bliskog Orbanu u nevolji zbog korupcije

Program koji je zamišljan za praćenje terorističkih i kriminalnih aktivnosti, u Mađarskoj je korišćen za prisluškivanje nepoćudnih novinara i političkih protivnika, i to posebno onih koji su upadali u oči zbog njihovih istraga u vezi s korupcijom u redovima vlade

Objavljeno:

Parlament u Budimpešti oduzeo je imunitet Palu Velneru, bivšem državnom sekretaru i zameniku ministra pravosuđa. On je jedna od ključnih osoba u tzv. „Pegaz-skandalu“ koji potresa Mađarsku.

U Mađarskoj premijera Viktora Orbana, gotovo niko nikada iz krugova bliskih premijeru ne upada u nevolje zbog korupcije. Ali sada se dogodilo upravo to.

Početkom nedelje, mađarski parlament oduzeo je imunitet poslaniku Palu Velneru. Nepunih nedelju dana pre toga, taj državni sekretar i zamenik ministra pravosuđa iz redova vladajuće stranke Fides, podneo je ostavku – i to nakon što je državno tužilaštvo objavilo da je protiv tog političara pokrenulo postupak zbog sumnje u korupciju, prenosi Dojče vele.

Novac za atraktivna radna mesta

Sumnja se da je Velner na svom položaju, na kojem je odlučivao i o imenovanju novih sudskih izvršitelja, za posredovanje pri izboru redovno primao iznose od 5.500 i 13.800 evra. U procesu je učestvovao i predsednik odeljenja za sudska izvršenja Đerđ Šadl koji je Velneru slao novac i imena onih koji treba da budu izabrani. Ta praksa je bila veoma unosna: Velner je tokom godina na taj način zaradio oko 230.000 evra, a Šadl više od 2,2 miliona. Mito je plaćan i za ostala atraktivna radna mesta, a Velner i Šadl su se, kao u nekakvom trileru, nalazili u restoranima i garažama gde su jednom mesečno vršene isplate.

Funkcija sudskih izvršitelja reformisana je 2015, nakon brojnih pritužbi na njihov rad. Od tada je uslov za dobijanje tog atraktivnog položaja u javnoj službi – završen pravni fakultet.

Šadl i njegova supruga su još početkom novembra uhapšeni na budimpeštanskom aerodromu, neposredno pre leta za Dubai. On se otada, zajedno sa još pet ostalih optuženih u aferi, nalazi u istražnom zatvoru. Jedan od njih je, kako prenose mađarski mediji, već svedočio protiv Velnera.

Ono što je posebno škakljivo za vladajuću garnituru, jeste to da 59-godišnji Velner ne samo da je bio jedan od ključnih zvaničnika u pravosuđu, već je bio i jedan od važnijih stratega u Fidesu, stranci premijera Viktora Orbana. Kao predstavnik te partije za region Komarom-Estergom na severu zemlje, taj pravnik je bio važna karika u Orbanovm lancu političke moći u Mađarskoj. Orban i on se znaju još sa studija prava u Budimpešti.

Afera Pegaz

Nakon pada komunističke diktature krajem osamdesetih, Velner je dugo radio kao pravnik, a u Fides je stupio tek 2004. Njegov politički uspon počinje Orbanovom pobedom 2010. kada postaje poslanik i državni sekretar u Ministarstvu za nacionalni razvoj. Na tom mestu vodio je relativno povučen politički život, bez preteranog isticanja u stranačkoj nomenklaturi.

To je išlo tako sve dok njegovo ime nije počelo da se spominje u vezi sa skandalom oko „Pegaza“, računarskog programa za špijuniranje pametnih telefona. Program koji je zamišljan za praćenje terorističkih i kriminalnih aktivnosti, u Mađarskoj je korišćen za prisluškivanje nepoćudnih novinara i političkih protivnika, i to posebno onih koji su upadali u oči zbog njihovih istraga u vezi s korupcijom u redovima vlade.

Može li Orban da spasi stvar?

„Slučaj Velner veoma je neugodan za Orbanovu vladu“, ukazuje Andraš Biro-Nađ, direktor budimpeštanskog trusta mozgova „Policy Solutions“. Najvažnija tema glavnog Orbanovog protivnika, opozicionog kandidata Petera Marki-Zaja je, kako za DW kaže Biro-Nađ – borba protiv korupcije. Velnerov slučaj potvrđuje tvrdnje opozicije da je Fides izgradio visokorazvijenu koruptivnu mrežu koja danas čvrsto u rukama drži sve pore javnog života u Mađarskoj.

Orban, naprotiv, želi da dokaže da je Velner radio na svoju ruku i da čitav slučaj nema veze s Fidesom. Pritom se i to što je istraga uopšte pokrenuta za mnoge posmatrače u Mađarskoj graniči se s čudom. Državno tužilaštvo do sada u mnogim slučajevima kada su novinari otkrivali korumpirane političare nije pronalazilo razloga za pokretanje istrage.

Viktor Orban
foto: Profimedia

Makron želi da pokrene mehanizam vladavine prava

Trenutno se mnogi pitaju kako je uopšte moguće da se u Mađarskoj, gde se mnogi mehanizmi ne pokreću bez Orbanovog znanja, uopšte pokrene ta istraga, i to nekoliko meseci uoči parlamentarnih izbora. Đerđeli Đulasbetont, šef Orbanovog kabineta, istragu u slučaju Velner navodi kao dokaz da u Mađarskoj funkcioniše pravna država. Analitičar Biro-Nađ smatra takođe da bi Orban ovaj slučaj čak mogao i da iskoristi u sukobu sa Evropskom komisijom koja ocenjuje da je u Mađarskoj ugrožena vladavina prava.

Pitanje je koliko će ovaj slučaj koristiti Mađarskoj. Francuski predsednik Emanuel Makron je u svakom slučaju, prilikom svoje nedavne posete Mađarskoj, rekao da će za vreme predsedavanja Evropskoj uniji u prvoj polovini sledeće godine, Pariz pokrenuti postupak mehanizma vladavine prava. On predviđa da se zemlja-članica, u ovom slučaju Mađarska, i kažnjava zbog nepridržavanja pravnih normi Evropske unije.

Emanuel Makron
foto: Profimedia

(Espreso/DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.