OGLASIO SE FAUČI! Treća doza vakcine efikasna protiv omikron soja
Entoni Fauči, Foto: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

važno

OGLASIO SE FAUČI! Treća doza vakcine efikasna protiv omikron soja

Prema istom izvoru dve doze Fajzera ili Moderne ili jedna doza vakcine Džonson i Džonson to ne čine

Objavljeno:

Dodatne doze dostupnih vakcina protiv kovida 19 efikasne su u slučaju omikron soja virusa i deluje da ne postoji potreba za vakcinama specijalizovanim za pojedinačne varijante, izjavio je Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

"Nivo zaštite dve doze vakcine Moderne je prilično nizak u slučaju omikron soja", rekao je Fauči u sredu tokom obraćanja medijima u Beloj kući, pozivajući se na podatke Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

"Međutim, ako pogledate dve nedelje nakon treće doze, uočljiv je značajan stepen porasta nivoa zaštite, a koja je u granicama neutralisanja omikron soja", precizirao je Fauči.

Prethodno su objavljena laboratorijska istraživanja Opšte bolnice i Institut za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), kao i Univerziteta Harvard prema kojima dodatna doza vakcina farmaceutskih kompanija Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson pruža značajan štepen zaštite protiv novootkrivenog omikron soja kovida 19, preneo je Glas Amerike.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

Prema istom izvoru dve doze Fajzera ili Moderne ili jedna doza vakcine Džonson i Džonson to ne čine.

Stručnjaci su takođe ukazali da je omikron soj zarazniji od prethodnih varijanti kovida 19 - poput delte za koju je važio visok stepen prenosivosti.

Dobijeni rezultati istraživanja, izvestila je agencija Rojters, u skladu su sa drugim nedavno objavljenim studijama.

Naime, istraživači sa Univerziteta u Oksfordu objavili su u ponedeljak da potpuna imunizacija (po dve doze) vakcinama Fajzera i AstraZeneke ne obezbeđuju dovoljno odbrambenih antitela protiv nove varijante.

Farmaceutske kompanije Bajontek i Fajzer objavile su protekle sedmice da tri doze njihove vakcine protiv kovida mogu da neutrališu omikron varijantu, ali da dve doze stvaraju značajno niži broj antitela.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.