MONUMENTALAN TRENUTAK! Sonda Parker postala prva letelica koja je ušla u SOLARNU ATMOSFERU (VIDEO)
Solarna sonda Parker, Foto: Printscreen/Youtube/NASA Goddard

dodirnuli sunce

MONUMENTALAN TRENUTAK! Sonda Parker postala prva letelica koja je ušla u SOLARNU ATMOSFERU (VIDEO)

Parker će se sve više približavati Suncu i zaranjati dublje u koronu sve do svoje velike završne orbite 2025

Objavljeno:

NASA-ina solarna sonda Parker postala je prva letelica koja je ušla u solarnu atmosferu, objavila je u utorak američka svemirska agencija.

Sonda je proletela kroz Sunčevu koronu, gornji sloj atmosfere naše zvezde, prikupivši tamo čestice i podatke o magnetskima poljima, saopštila je NASA, nazivajući tu prekretnicu "divovskim skokom za solarnu nauku".

"Dodir Sunca Parkerovom solarnom sondom monumentalan je trenutak za solarnu nauku i uistinu izvanredan podvig", rekao je Thomas Zurbuchen iz NASA-ine Uprave za znanstvene misije.

"Ne samo da nam ova prekretnica pruža dublji uvid u evoluciju našeg Sunca i njegove uticaje na naš Sunčev sustav, nego nas i sve što naučimo o vlastitoj zvezdi, takođe uči više i o zvezdama u ostatku svemira".

Svemirska agencija objavila je da je Parker pronašao prave uslove za ulazak u solarnu atmosferu na 18,8 solarnih radijusa (oko 1,3 milijuna kilometara) iznad sunčeve površine tokom svog osmog preleta Sunca 28. aprila, a prolazak je trajao nekoliko sati.

"Očekivali smo da ćemo, pre ili kasnije, naići na koronu barem na kratko vreme", rekao je Justin Kasper, glavni autor novog članka o prekretnici objavljenom u časopisu Physical Review Letters.

Novi prolazak kroz koronu

"Ali vrlo je uzbudljivo što smo to već dosegnuli."

Kako se sonda nastavlja spiralno približavati Suncu, na kraju će se približiti na 8,86 solarnih radijusa od površine, priopćila je NASA.

U njenom sledećem preletu, očekivanom u januaru 2022., sonda Parker će verovatno ponovno proći kroz koronu, objavila je svemirska agencija.

Solarna sonda Parker zapravo je proletela kroz koronu u aprilu tokom osmog približavanja svemirske letelice Suncu, prenosi The Guardian.

Naučnici su rekli kako je trebalo nekoliko meseci da podaci stignu, a zatim još nekoliko meseci za njihovu potvrdu.

Nour Raouafi sa Sveučilišta Johns Hopkins opisao je tu vest kao "fascinantno uzbudljivu". Budući da Sunce nema čvrstu površinu, akcija je tamo gde je korona - istraživanje ove magnetski intenzivne regije izbliza može pomoći naučnicima da bolje razumeju sunčeve izboje koji mogu ometati život na Zemlji.

Brzina 100 kilometara u sekundi

Lansirana 2018. godine, sonda Parker je bila 13 miliona kilometara od središta Sunca kada je prvi put prešla granicu između Sunčeve atmosfere i izlaznog solarnog vetra.

Prema naučnicima, svemirska letelica je uronila u koronu i izašla iz nje najmanje tri puta, a svaki je prelaz bio gladak.

"Prvi i najdramatičniji puta bilo je kada smo zaronili na oko pet sati... Sada biste mogli pomisliti da to ne zvuči puno", rekao je Kasper.

Ali, ukazao je da se sonda kretala tako brzo da je za to vreme prešla ogromnu udaljenost, jureći brzinom više od 100 kilometara u sekundi.

Korona se, kaže Raouafi, činila prašnjavijom nego što se očekivalo. Budući izleti u koronu pomoći će naučnicima da bolje razumeju poreklo Sunčevog vetra i kako se on zagrejava i ubrzava širenje u svemir, navodi.

Preliminarni podaci sugerišu da je sonda Parker takođe zaronila u koronu tokom svog devetog bliskog pristupa u avgustu, no naučnici kažu da je za potvrdu toga potrebno više analiza. Prošlog meseca izvela je svoje 10. približavanje.

Parker će se sve više približavati Suncu i zaranjati dublje u koronu sve do svoje velike završne orbite 2025.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.