PRESUDA: Opozicionar i suprug Svetlane Tihanovske osuđen na 18 godina zatvora!
Svetlana Tihanovska, Foto: Printscreen/Youtube/BBC News

BELORUSIJA

PRESUDA: Opozicionar i suprug Svetlane Tihanovske osuđen na 18 godina zatvora!

Zajedno sa njim suđeno je i petorica njegovih pristalica koji su osuđeni na zatvorske kazne od 14 do 16 godina

Objavljeno:

Sergej Tihanovski, suprug beloruske opozicione političarke Svetlane Tihanovske, osuđen je danas na 18 godina zatvora.

Osuđen je zbog organizovanja masovnih nemira i izazivanja mržnje.

Zajedno sa njim suđeno je i petorica njegovih pristalica koji su osuđeni na zatvorske kazne od 14 do 16 godina, preneo je Rojters.

Tihanovski je zatvoren u maju 2020. godine dok se pripremao da se kandiduje kao protivkandidat beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku na predsedničckim izborima u avgustu te godine, ali on je negirao optužbe.

Njegova supruga Svetlana Tihanovska kandidovala se umesto njega na izborima, što je kasnije dovelo do višemesecnih masovnih protesta, jer je Lukašenko proglasio ubedljivu pobedu, a opozicija ga je optužila za lažiranje izbornih rezultata.

Nekoliko sati pre izricanja presude, Svetlana Tihanovska je suđenje svom suprugu nazvala "nezakonitim postupkom koji se ne sme tolerisati".

"Komentarišući takozvanu presudu, postavljam sebi samo jedno pitanje: Šta da učinim s ovom vešću? Nastaviću da branim osobu koju volim i koja je postala lider milionima Belorusa. Pokušaću da uradim nešto veoma teško, možda i nemoguće, kako bi približila trenutak kada ćemo Sergeja videti u novoj Belorusiji", rekla je ona u video poruci.

Svetlana Tihanovska je pobegla u susednu Litvaniju kako bi izbegla progon tokom sveobuhvatnog gušenja protesta posle izbora i od tada je postala istaknuta političarka koja se upoznala sa brojnim zapadnim liderima.

Suđenje njenom suprugu bilo je zatvoreno za javnost, a advokatima je zabranjeno da otkrivaju detalje o ovom slučaju.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.