"ISTRAJAVAJU U IGRI OKRIVLJAVANJA": Iran optužio zapadne zemlje
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

NUKLEARNI SPORAZUM

"ISTRAJAVAJU U IGRI OKRIVLJAVANJA": Iran optužio zapadne zemlje

Ostale zemlje u sporazumu su Britanija, Francuska, Nemačka, Kina i Rusija

Objavljeno:

Iran je danas optužio zapadne zemlje iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine da, kako je navedeno, "istrajavaju u igri okrivljavanja".

Glavni iranski pregovarač Ali Bageri Kani napisao je na Tviteru da pojedini akteri istrajavaju u svojoj navici okrivljavanja, umesto da se bave pravom diplomatijom, prenosi Rojters.

"Izneli smo svoje ideje i radili konstruktivno i fleksibilno", smatra Ali Bageri Kani. On je takođe rekao da je diplomatija dvosmerna ulica i da je dogovor moguć ako postoji stvarna volja.

Britanske, francuske i nemačke diplomate saopštile su u ponedeljak da velike sile i Iran tek treba da počnu pregovore o spasavanju nuklearnog sporazuma i ocenile da će bez brzog napretka taj sporazum vrlo brzo postati "prazna školjka".

U saopštenju se pesimistički gleda na napore da se oživi sporazum prema kojem bi Iran ograničio svoj nuklearni program u zamenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija SAD, Evropske unije i Ujedinjenih nacija, ocenjuje Rojters.

Tadašnji predsednik SAD Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma 2018. i ponovo uveo američke sankcije Teheranu, što je navelo Iran da počne da krši svoja nuklearna ograničenja.

Sadašnji predsednik SAD Džozef Bajden tražio je povratak obe strane poštovanju sporazuma, u indirektnim razgovorima sa Iranom, pošto Teheran odbija direktan susret sa američkim zvaničnicima.

Ostale zemlje u sporazumu su Britanija, Francuska, Nemačka, Kina i Rusija.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.