ERDOGAN: Društvene mreže među glavnim PRETNJAMA demokratiji
Erdogan, Foto: Profimedia

restrikcije slobode govora u turskoj

ERDOGAN: Društvene mreže među glavnim PRETNJAMA demokratiji

Mnoge kompanije uključujući Fejsbuk, Jutjub i Tviter su u medjuvremenu otvorile kancelarije u Turskoj.

Objavljeno:

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan opisao je danas društvene mreže kao jedne od glavnih pretnji demokratiji.

Erdoganova vlada planira da uvede zakone kojim se kriminalizuje širenje lažnih vesti i dezinformacija na društvenim mrežama, ali kritičari ocenjuju da će predložene izmene zaoštiriti restrikcije za slobodu govora.

"Društvene mreže koje su opisane kao simbol slobode kada su se prvo pojavile pretvorile su se u jedan od glavnih izvora pretnji današnjoj demokratiji", rekao je Erdogan u video poruci za konferenciji o komunikacijama u organizaciji vlade u Istanblulu.

"Mi pokušavamo da zaštitimo naš narod, posebno osetljive delove društva, protiv laži i dezinformacija bez kršenja prava naših gradjana da dobiju tačne i nepristrasne informacije, rekao je on.

Turska je prošle godine usvojila zakon prema kome društvene mreže sa više od milion korisnika treba da imaju pravnog predstavnika i da skladište podatke u zemlji.

Mnoge kompanije uključujući Fejsbuk, Jutjub i Tviter su u medjuvremenu otvorile kancelarije u Turskoj.

Novi propisi bi uveli krivičnu odgovornost za širenje "dezinformacija" i "lažnih vesti", a prekršiocima preti kazna do pet godina zatvora, prenose provladini mediji. Takodje bi se uveo regulator za društvene mreže.

Većina glavnih turskih medijskih kompanija su pod kontrolom vlasti, što ostavlja društvenim mrežama važnu platformu za glasove neslaganja.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.