SAGA SE NASTAVLJA: Evo ko će imati POSLEDNJU REČ o izručenju Džulijana Asanža!
Džulijan Asanž, Foto: Profimedia

OSNIVAČ VIKILIKSA

SAGA SE NASTAVLJA: Evo ko će imati POSLEDNJU REČ o izručenju Džulijana Asanža!

Vašington želi da sudi 50-godišnjem državljaninu Australije zbog objavljivanja poverljivih vojnih dokumenata u vezi sa američkim ratovima u Avganistanu i Iraku

Objavljeno:

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž može da bude izručen Americi gde će mu suditi za špijunažu. Tako je u petak odlučio londonski Visoki sud u žalbenom postupku nakon što je niži sud odbio inicijalni zahtev američke vlade.

Sudski dvojac uvažio je niz obećanja koja je ponudila Amerika kako bi otklonila glavne prepreke izručenju na temelju presude nižeg suda. Vašington je obećao da Asanž neće biti pritvoren u zatvoru maksimalne sigurnosti ADX u saveznoj državi Kolorado, i da će mu biti dopušteno da zatvorsku kaznu odsluži u rodnoj Australiji ako na suđenju bude proglašen krivim.

Vašington želi da sudi 50-godišnjem državljaninu Australije zbog objavljivanja poverljivih vojnih dokumenata u vezi sa američkim ratovima u Avganistanu i Iraku.

Međutim, sudija britanskog nižeg suda blokirao je ekstradiciju u januaru, ocenivši da bi on u američkom pravosudnom sistemu bio u opasnosti od samoubistva.

Advokati američke vlade su, međutim, u oktobru tvrdili da sudija nije dao dovoljan značaj svedočenju drugih veštaka o Asanžovom mentalnom stanju. Takođe su pokušali da uvere sud da on neće biti držan u kaznenoj izolaciji u federalnom zatvoru ADX Supermak, kao i da će dobiti odgovarajući tretman.

Međutim, Asanžovi advokati su nastavili da upozoravaju da postoji rizik od samoubistva ako on bude pritvoren u Americi, a izrazili su i zabrinutost u vezi sa "pouzdanošću“ američkih garancija.

1 / 5 Foto: Profimedia

Četiri obećanja

Amerika je ponudila tri obećanja britanskom sudu - da Asanž neće biti podvrgnut samici pre ili posle suđenja, da neće biti pritvoren u zatvoru ADX Supermak i da će mu biti dozvoljeno da kaznu služu u Australiji - ako bude izručen.

Amerika tvrdi da Asanžova mentalna bolest "nije ni blizu“ dovoljno teška da spreči njegovo izručenje. Ali advokati koji zastupaju gospodina Asanža tvrdili su da su uveravanja o njegovom budućem lečenju "besmislena” i "nejasna”.

Ako bude osuđen u Americi, Asanž se suočava sa mogućom kaznom do 175 godina zatvora, rekli su njegovi advokati. Međutim, američka vlada tvrdi da je veća verovatnoća da će kazna biti između četiri i šest godina.

Sudska saga

Sudija Timoti Holrojd je rekao da slučaj sada mora da bude vraćen na Vestminsterski magistratski sud, nakon čega će sudije poslati uputstvo britanskoj vladi da odluči da li Asanž treba da bude izručen ili ne.

Međutim, to najverovatnije neće biti kraj sudske sage, jer je gotovo izvesno izvesno da će pravni spor po žalbi Asanžove odbrane ići na Vrhovni sud, poslednji žalbeni sud Velike Britanije. Ali, konačnu odluku o izručenju doneće vlada.

Asanžova verenica Stela Moris izjavila je da će se njihov pravni tim "što pre bude moguće" žaliti na današnju odluku.

- Žalićemo se na ovu odluku što pre bude moguće - rekla je Moris u izjavi.

1 / 2 Foto: Profimedia

17 tačaka optužbe

Američki tužioci podigli su optužnicu protiv Asanža po 17 tačaka za špijunažu, kao i za zloupotrebu računara zbog objavljivanja više hiljada procurelih vojnih i diplomatskih dokumenata. Optužbe predviđaju maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora.

Asanžovi advokati tvrde da je on delovao kao novinar i da ima pravo na zaštitu slobode govora u skladu sa prvim amandmanom, a u vezi sa objavljivanjem dokumenata koji su razotkrili zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Asanž je u zatvoru otkako je uhapšen u aprilu 2019. godine. Pre toga, proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadoru u Londonu, gde je pobegao 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde je trebalo da se suoči sa optužbama za silovanje i seksualni napad.

Švedska je odustala od istrage o seksualnim zločinima u novembru 2019. godine, jer je prošlo toliko vremena, ali Asanž je ostao u zatvoru.

Sudija koji je blokirao ekstradiciju u januaru naredio je da on mora da ostane u pritvoru tokom svake žalbe Amerike, navodeći da bi australijski državljanin mogao da pobegne ako bude oslobođen.

Bonus video:

04:12

BRZE VESTI 10.12.2021. 14:55

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.