JAPANSKI NAUČNICI OSMISLILI MASKE KOJE SVETLE U SLUČAJU ZARAZE KORONA VIRUSOM! Evo kako se koriste
Japan, Foto: Profimedia

NEOBIČNO

JAPANSKI NAUČNICI OSMISLILI MASKE KOJE SVETLE U SLUČAJU ZARAZE KORONA VIRUSOM! Evo kako se koriste

Na temelju prethodnih istraživanja koja su pokazala da su ptice vrlo otporne na bolesti, japanski naučnici su obložili filter maske antitelima nojeva s ciljem otkrivanja korona virusa

Objavljeno:

Japanski naučnici objavili su da su, uz pomoć antitela nojeva, kreirali zaštitne maske koje svetle pod ultraljubičastim svetlom i da tako omogućavaju da se utvrdi da li je osoba zaražena koronavirusom.

Neobična metoda Jašuire Cukamota i njegovih kolega sa Univeriziteta Kjoto u dogledno vreme bi mogla da omogući jeftino testiranje na korona virus kod kuće.

Obložili filter antitelima nojeva

Na temelju prethodnih istraživanja koja su pokazala da su ptice vrlo otporne na bolesti, japanski naučnici su obložili filter maske antitelima nojeva s ciljem otkrivanja korona virusa.

Prvo su nojevima ubrizgali neaktivan, bezopasan oblik koronavirusa pa su zatim izvršili ekstrakciju antitela na specijalni filter postavljen u unurašnjem delu maske. U slučaju prisutnosti koronavirusa, filter je pod UV svetlom zasvetleo.

Što su zaključili iz studije?

U manjoj studiji, u kojoj su učestvovale 32 zaražene osobe, praćene tokom 10 dana, ispitanici su nosili maske, a nakon osam sati filteri su uklonjeni i poprskani hemikalijom koja je, u slučaju prisustva virusa, zasvetlela pod ultraljubičastim svetlom.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.