Izrael zamrznuo plan o izgradnji stanova za Jevreje u istočnom Jerusalimu
Ilustracija, Foto: Profimedia

amerika se oštro protivila ovom projektu

Izrael zamrznuo plan o izgradnji stanova za Jevreje u istočnom Jerusalimu

Gradski zvaničnici nisu odmah ništa komentarisali, ali je ranije danas ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid (Yair) nagovestio da vlada ne žuri da da konačno odobrenje za plan, te da je potreban "potpun konsenzus" stranaka u koaliciji

Objavljeno:

Zvaničnici opštine Jerusalim zamrzli su danas planove o izgradnji velikog jevrejskog naselja na napuštenom aerodromu u istočnom Jerusalimu, objavila je izraelska levičarska organizacija Mir sada (Šalom akšav).

Tom projektu su se SAD oštro protivile, a bilo je planirano da se izgradi 9.000 stambenih jedinica za ultraorotodoksne Jevreje pored tri gusto naseljena područja gde žive Palestinci, uključujući jedno koje se nalazi iza kontroverznog zida podignutog prema Zapadnoj obali.

Hagit Ofran iz organizacije Mir sada koja se protivi širenju jevrejskih naselja, izjavio je da se očekivalo da odbor za planiranje odobri plan, a umesto toga je odlučio da ga zamrzne, rekavši da je prethodno potrebno ekološko istraživanje.

On je izrazio nadu da će se shvatiti koliko je taj plan nelogičan za razvoj Jerusalima i koliko štete nanosi šansama za mir.

Gradski zvaničnici nisu odmah ništa komentarisali, ali je ranije danas ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid (Yair) nagovestio da vlada ne žuri da da konačno odobrenje za plan, te da je potreban "potpun konsenzus" stranaka u koaliciji.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što medjunarodna zajednica nije priznala.

Palestinci žele da istočni Jerusalim bude glavni grad njihove buduće države koja bi obuhvatila Zapadnu obalu i pojas Gaze, sve teritorije osvojene u pomenutom ratu.

Izrael smatra čitav Jerusalim svojim glavnim gradom i tvrdi da je izgradnja potrebna jer raste broj stanovnika.

Palestinci upozoravaju da je nastavak širenja jevrejskih naselja kršenje medjunarodnog prava i prepreka za mir, a veći deo medjunarodne zajednice podržava taj stav.

Danas zamrznut projekat o izgradnji naselja Atarot se smatra posebno osetljivim jer se nalazi u središtu palestinskog populacionog centra.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) je više puta kritikovala širenje jevrejskih naselja, upozoravajući da ne doprinosi obnovi mirovnog procesa, ali se Izrael nije na to osvrtao.

U istočnom Jerusalimu živi više od 200.000 Jevreja i još gotovo pola miliona ih je naseljeno u jevrejskim naseljima širom okupirane Zapadne obale.

Premijer Izraela Naftali Benet (Bennett) podržava naselja i protivi se palestinskoj državi.

Mirovnih pregovora nije bilo već više od jedne decenije.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.