NEVEROVATNA INOVACIJA: Napravljena mašina koja razvija novu kožu za pacijente sa opekotinama! (VIDEO)
Deo sa snimka, Foto: Printscreen/Youtube/Wyss Zurich

NOVI METOD

NEVEROVATNA INOVACIJA: Napravljena mašina koja razvija novu kožu za pacijente sa opekotinama! (VIDEO)

Napravljena od strane kompanije CUTISS, mašina bi u budućnosti mogla omogućiti da se koža rastegne u još većim veličinama, koristeći bioinženjering

Objavljeno:

Švajcarski istraživači razvili su tehnologiju koja je u stanju da napravi kalem od kože, od komada kože veličine novčića koji raste sto puta od svoje prvobitne veličine.

Napravljena od strane kompanije CUTISS, mašina bi u budućnosti mogla omogućiti da se koža rastegne u još većim veličinama, koristeći bioinženjering.

Prema proizvođaču, mašina, nazvana denovoGraft, mogla bi da pomogne milionima ljudi koji pate od teških rana kao što su opekotine.

Mašina koristi zdrave ćelije kože opečenog pacijenta

Prema institucionalnom videu Denovo Skin-a, postupkom se uklanjaju zdrave i neoštećene ćelije kože sa žrtve, a zatim ih „kultivišu” u laboratoriji, pre nego što se kombinuju sa hidrogelom. Dobijena debljina od 1 mm je približno kombinovana širina naših prirodnih slojeva kože.

Iako su ispitivanja faze 2 nedavno završena, tehnologija denovoGraft se već koristi u tretmanima.

„Ovaj metod pravljenja kože je toliko napredan da je jedina opcija na svetu za one koji imaju retku bolest ili značajne opekotine“, kaže suosnivač i direktor CUTISS-a, Daniela Marino, koja je razvila mašinu. „Trenutno , možemo pomnožiti površinu originalnog uzorka sa faktorom 100, i na kraju ciljamo na faktor od 500."

Prema Marinovim rečima, mašina može da napravi više kalemova u isto vreme bez ručnog unosa, što nudi šansu da se drastično smanje vreme i troškovi proizvodnje.

Očekuje se da će faza 3 testiranja biti završena u roku od dve godine, kada će alat biti dostupan na evropskom tržištu.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/olhardigital.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.