Talibani zabranili prinudne brakove žena u Avganistanu
Žene, Foto: Profimedia

AVganistan

Talibani zabranili prinudne brakove žena u Avganistanu

Posle dolaska talibana na vlast, druge države su obustavile finansijsku pomoć Avganistanu koja je do letos bila glavni oslonac ekonomije te zemlje.

Objavljeno:

Talibanske vlasti u Avganistanu saopštile su danas da će zabraniti prinudne brakove žena, što se smatra jednim od preduslova da medjunarodna zajednica prizna njihovu vlast i da obnovi finansijsku pomoć ratom razorenoj zemlji.

Dekret je objavio talibanski vodja Hibatulah Akunzada, u vreme raširenog siromaštva u Avganistanom, sve većeg otkako su talibani silom preuzeli vlast u avgustu, usled povlačenja američkih i NATO vojnika.

Posle dolaska talibana na vlast, druge države su obustavile finansijsku pomoć Avganistanu koja je do letos bila glavni oslonac ekonomije te zemlje.

U ukazu se navodi da žene i muškarci "treba da budu jednaki" i da "niko ne može da primora žene na udaju prinudom ili pritiskom".

Prava žena su znatno poboljšana u prethodne dve decenije, za vreme medjunarodnog prisustva u Avganistanu, ali mnogi smatraju da su ugrožena povratkom na vlast talibana.

Za vreme prethodne vladavine te ekstremističke grupe, od 1996. do 2001. godine, ženama je bilo zabranjeno učešće u javnom životu i pristup obrazovanju.

Prisilni brakovi su postali uobičajeni u siromašnoj, konzervativnoj zemlji, jer interno raseljeni udaju mlade ćerke u zamenu za novac, kako bi otplatili dugove i prehranili porodice.

U ukazu se ne navodi minimalni uzrast za sklapanje braka, a granica je do sada bila 16 godina.

Žene su decenijama tretirane kao vlasništvo u Avganistanu i razmenjivane su za novac ili radi okončanja sporova ili plemenskih sukoba.

Talibani sada tvrde da su protiv te prakse, a navode i da će udovice ubuduće moći da se udaju 17 nedelja nakon smrti supružnika, i da slobodno biraju novog muža. Dugogodišnja plemenska tradicija nalaže da se udovica uda za nekog od braće ili rodjaka pokojnog supruga.

Talibanske vlasti navele su da su naložile sudovima da pravedno tretiraju žene, naročito udovice koje traže nasledstvo, a ministrima da medju stanovništvom šire svest o pravima žena.

Nekoliko hiljada devojčica koje idu u školu, i dalje ne mogu da pohadjaju nastavu, a većini žena u zemlji zabranjen je odlazak na posao od povratka talibana na vlast.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media