KAKO SE IZRAEL SAČUVAO OD ČETVRTOG TALASA? Brzo delovali, od početka bili u prednosti
Ilustracija, Foto: Profimedia

BORBA SA KOVIDOM

KAKO SE IZRAEL SAČUVAO OD ČETVRTOG TALASA? Brzo delovali, od početka bili u prednosti

U Izraelu je tokom leta bilo mirno, da bi krajem leta brojevi počeli opet da rastu

Objavljeno:

Kada su brojevi novozaraženih počeli da rastu uveli su maske, a kovid propusnice mogli su da dobiju samo oni vakcinisani sa tri doze.

Uveli su improvizovane centre za vakcinaciju koji su na brzinu postavljani, čiji je cilj bio da budu što dostupniji ljudima, a onda se uklanjaju.

U Izraelu je tokom leta bilo mirno, da bi krajem leta brojevi počeli opet da rastu. To je dalo stručnjacima odgovore da zaštita od vakcine počinje da slabi nakon pet meseci i da je vreme za buster dozu.

Izrael je od početka bio u prednosti, jer dok su mnoge zemlje vakcinisale prvom i drugom dozom, ili čak neke siromašnije bile bez vakcina, ova država je uspela da se spasi od četvrtog talasa uz pomoć buster doze. U Izraelu je od 9,2 miliona stanovnika njih 7,7 miliona primilo dve, a četiri miliona tri doze.

"Kad je počeo delta soj, shvatili smo da ljudi koji su primili dve doze više nisu zaštićeni. Morali smo da donesemo brzu odluku" rekao je šef nacionalne radne službe za kovid Salman Zarka.

Izrael brzo deluje. Nema tu previše vaganja. Zatvoriti se od ostatka sveta, kao što se opet radi s omikronom, ide se u lockdaun, vakciniše se stanovništvo, vakcinišu se i deca, koja su bazen zaraze i nastavlja se sa životom.

Prvi su uveli kovid propusnice pa su one sa vakcinom, u martu donele smirivanje zaraze i povratak u normalu kao i ukidanje restrikcija. Dok se Evropa borila sa novim talasom, u Izraelu nisu bile potrebne ni maske.

KBC Zemun, Vakcinacija, Treća doza, Poliklinika KBC Zemun, Vakcina, Sinofarm
foto: Aleksandra Čolić

Antivakserske kampanje

S druge strane, ni Izrael nije imun na kontroverze i teorije zavjere pa se i tamo čuje da mobilne telefone obolelih prate obaveštajne agencije, što je imalo i sudski epilog, a ima i kampanja protiv vakcinisanja. Najnovija kampanja dezinformacija tiče se vakcinisanja dece od 5 do 11 godina, koje je upravo počelo i koje teče brže nego ona za decu od 12 do 15 godina od juna.

I dok traje vakcinacija, u Izraelu su svesni da će imunitet i nakon bustera oslabeti. Jedini način kako živeti sa koronavirusom, upozorava profesor epidemiologije Gabriel Barbaš, kombinacija je bustera, maski, pridržavanja mera, ograničavanja okupljanja u zatvorenom i kovid propusnica.

Dvojica lekara primila su tri doze vakcine Fajzer/Biontek i do sada su pokazali blage simptome koronavirusa. U Izraelu su identifikovane još dve osobe koje nose novu varijantu, a zdravstveni radnici potvrdili su da je jedna od njih turistkinja iz Malavija koja je primila vakcinu AstraZeneka.

(Espreso/Večernji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.