GENERAL NA ČELU NEMAČKOG KRIZNOG ŠTABA: Nova vlada u Berlinu formira novo telo za suzbijanje kovida
Nemačka vojska, Foto: Profimedia

PANDEMIJA

GENERAL NA ČELU NEMAČKOG KRIZNOG ŠTABA: Nova vlada u Berlinu formira novo telo za suzbijanje kovida

Neuobičajeno je da na čelu kriznog štaba bude jedan oficir

Objavljeno:

Na čelu kriznog štaba za suzbijanje pandemije nova vlada u Berlinu namerava da dovede generala Bundesvera, objavio je na Tviteru Kristijan Lindner, predsednik Liberala (FDP) i budući savezni ministar finansija.

Prema informacijama lista "Zidojče cajtung", radi se o general-majoru Karstenu Brojeru (56). On je od 2018. godine na čelu zapovedništva za teritorijalne zadatke nemačke vojske Bundesver, koje je zaduženo za saradnju vojnih snaga s civilnim organizacijama.

Zanimljivo je, piše Dojče vele, da je još jedan general-major već više od godinu dana uključen u borbu protiv korone. Reč je o lekaru glavnog štaba Hans-Ulrihu Holtermu (57), koji je pre toga bio upravnik vojne bolnice u Ulmu. On od marta 2020. vodi odeljenje pod imenom "Zaštita zdravlja, zdravstvena sigurnost, održivost", koje je tada osnovano u sklopu saveznog Ministarstva zdravlja. To telo je, između ostalog, zaduženo za svakodnevne izveštaje o stanju pandemije.

Neuobičajeno je da na čelu kriznog štaba bude jedan oficir. Čak i za vreme katastrofalnih poplava 1962. na obali Severnog mora u kojima je život izgubilo 340 ljudi, Bundesver je, doduše, bio uključen u akcije, ali nije bio bitno vezan uz krizni štab.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.