OGLASILA SE KRALJICA ELIZABETA POVODOM BARBADOSA: Ostrvo ima POSEBNO mesto u njenom srcu! (FOTO)
Kraljica Elizabeta II, Foto: Profimedia

OGLASILA SE

OGLASILA SE KRALJICA ELIZABETA POVODOM BARBADOSA: Ostrvo ima POSEBNO mesto u njenom srcu! (FOTO)

Barbados je postao republika na ceremoniji kojoj su prisustvovale vodeće ličnosti te zemlje, uključujući premijerku Miju Motli i superzvezdu Rijanu

Objavljeno:

Britanska kraljica Elizabeta II uputila je novoj republici Barbados "najtoplije, dobre želje za sreću, mir i prosperitet u budućnosti" dok proslavlja svoj "poseban dan".

U poruci novoj predsednici Sandri Mejson i građanima karipske države, kraljica je pohvalila naciju, koja ima "posebno mesto" u njenom srcu, "njenu živopisnu kulturu, sportsku snagu i prirodnu lepotu".

Barbados je postao republika na ceremoniji kojoj su prisustvovale vodeće ličnosti te zemlje, uključujući premijerku Miju Motli i superzvezdu Rijanu.

Rijana
foto: Profimedia

Princ od Velsa je održao govor u kojem je istakao trajne veze između Barbadosa i Ujedinjenog Kraljevstva.

Barbados
foto: Profimedia

"Radujem se nastavku prijateljstva naših zemalja i naroda"

Kraljica je čestitala Mejson, koja je postala prva predsednica Barbadosa.

"Prvi put sam posetila vašu prelepu zemlju uoči nezavisnosti početkom 1966. godine i izuzetno mi je drago što je moj sin danas sa vama", navodi se u poruci britanske kraljice.

"Od tada, narod Barbadosa ima posebno mesto u mom srcu; to je zemlja koja se s pravom ponosi svojom živopisnom kulturom, sportskom snagom i svojom prirodnom lepotom, koja privlači posetioce iz celog sveta, uključujući mnoge iz Ujedinjenog Kraljevstva".

Kraljica je dodala da su ove zemlje godinama partneri na osnovu zajedničkih vrednosti, bliske saradnje po raznim pitanjima, uključujući nedavnu akciju u borbi protiv klimatskih promena.

Barbados
foto: Profimedia

"Veoma sam zadovoljna što Barbados ostaje aktivan učesnik u Komonveltu i radujem se nastavku prijateljstva naših zemalja i naroda", rekla je kraljica.

Kraljica ostaje na čelu još 15 država

"Dok slavite ovaj poseban dan, vama i svima na Barbadosu šaljem najtoplije želje za vašu sreću, mir i prosperitet u budućnosti", dodala je kraljica.

Britanska kraljica je na čelu Barbadosa od proglašenja nezavisnosti ostrva 1966. godine.

Godinama se vodila nacionalna debata o tome da se Barbados pretvori u republiku pre nego što je premijerka Mia Motli prošle godine povukla istorijski potez.

Kraljica ostaje na čelu još 15 zemalja, a od zemalja karipskog regiona ostali su joj Antigva i Barbuda, Bahami, Belize, Grenada, Jamajka, Sent Kristofer i Nevis, Sveta Lucija i Sent Vinsent.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.