"JASNO JE NA ČIJOJ ĆE STRANI BITI BELORUSIJA": Lukašenko OŠTAR
Aleksandar Lukašenko, Foto: Profimedia

belorusija

"JASNO JE NA ČIJOJ ĆE STRANI BITI BELORUSIJA": Lukašenko OŠTAR

Zabrinuti smo zbog militarizacije susednih zemalja zbog čega smo prinuđeni da planiramo adekvatne uzvratne mere

Objavljeno:

BELORUSIJA je danas najavila zajedničke vojne vežbe sa svojim bliskim saveznikom Rusijom koje bi trebalo da se održe duž granice sa Ukrajinom i optužila NATO za jačanje ofanzivnih vojnih potencijala u blizini beloruske granice.

Zvaničnici SAD, NATO i Ukrajine tvrde da Rusija nagomilava svoje vojne snage u blizini granice s Ukrajinom, što je izazvalo strepnje od mogućeg napada, ali Moskva negira postojanje takvih planova, prenosi Rojters.

Ministar odbrane Belorusije Viktor Krenjin rekao je da će oružane snage Belorusije održati zajedničke vojne vežbe sa Rusijom u "srednjoročnom roku" i objasnio da je to odgovor na novu koncentraciju snaga NATO u zemljama duž zapadnih i južnih granica Belorusije.

- Vidimo gomilanje trupa oko naših državnih granica. Zabrinuti smo zbog militarizacije susednih zemalja zbog čega smo prinuđeni da planiramo adekvatne uzvratne mere - navodi se u saopštenju ministra Krenjina objavljenom na sajtu ministarstva odbrane Belorusije.

Litvanija, članica NATO koja se nalazi zapadno od Belorusije, ocenjuje da bi severnoatlantska alijansa trebalo da prilagodi svoj odnos prema Belorusiji čije su oružane snage, kako se upozorava, sve integrisanije sa ruskom armijom.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko poručio je danas da Minsk neće sedeti skrštenih ruku i po strani ako se rasplamsa tinjajući sukob u istočnoj Ukrajini ili izbije rat sa Zapadom na ruskim granicama.

- Jasno je na čijoj strani će biti Belorusija - rekao je Lukašenko kome je, kako navodi Rojters, finansijska i politička podrška Moskve pomogla da prebrodi masovne antirežimske proteste prošle jeseni.

Bonus video:

25:26

CENTRALNI DNEVNIK 29.11.2021.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.