Australija suspendovala ponovno otvaranje granica zbog omikrona
Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

POTREBNO I PRIVREMENO

Australija suspendovala ponovno otvaranje granica zbog omikrona

Granice Australije zatvorene su za većinu osoba koje nisu državljani više od 20 mesec

Objavljeno:

Australija je danas odložila planirano ponovno otvaranja granica za studente i kvalifikovane radnike, pozivajući se na neizvesnost oko opasnosti i prenosivosti novog soja korona virusa omikron.

Australijski premijer Skot Morison (Scott Morrison) rekao je posle hitne sednice da neće biti toliko željno očekivanog ponovnog otvaranja 1. decembra kao što je predviđeno, i da se odlaže na najmanje dve nedelje.

On je rekao da je to "potrebno i privremeno" odlaganje zasnovano na lekarskim preporukama.

Granice Australije zatvorene su za većinu osoba koje nisu državljani više od 20 meseci.

Australija je zabeležila pet slučajeva omikron varijante korona virusa kod putnika koji su došli sa juga Afrike.

Morison je rekao da će ova privremena suspenzija otvaranja dozvoliti Australiji da prikupi potrebne informacije radi boljeg razumevanja novog soja.

On je naveo nove razloge za zabrinutost oko efikasnosti vakcine, ozbiljnosti bolesti, uključujući da li može da izazove lakše simptome, i stope prenosivosti.

Australija je prošle nedelje objavila da strani studenti, kvalifikovani radnici i osobe sa vizama za radni odmor mogu ponovo da putuju u Australiju od 1. decembra.

Vlada je u oktobru ukinula restrikcije za putovanja Australijanaca u inostranstvo. Medjutim, odbila je da ublaži restrikcije za osobe koje nisu državljani zbog čega je u zemlji blokirano 1,4 miliona nosilaca posebnih viza bez mogućnosti povratka ukoliko bi odlučili da napuste zemlju.

Australija je 20. marta 2020. uvela jedno od najstrožih zatvaranja granica na svetu da bi se zaštitila od pandemije kovida-19.

Desetine hiljada Australijanaca nisu mogli da putuju u svoju zemlju 19 meseci.

Letovi su bili retki i državljani kojima je bio dozvoljen dolazak morali su da idu u skupi 14-odnevni karantin u hotelu.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.