NAPETA ATMOSFERA: U Beču danas nastavak pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu
Beč, Foto: Profimedia

NAKON 5 MESECI PAUZE

NAPETA ATMOSFERA: U Beču danas nastavak pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu

Pregovori su prekinuti u junu sa pozitivnom notom kada je rečeno da su blizu dogovora

Objavljeno:

U Beču će biti biti danas nastavljeni pregovori Irana i svetskih sila za spas iranskog nuklearnog sporazuma posle pet meseci pauze, ali je atmosfera napeta i analitičari nisu veliki optimisti u njihov uspeh.

Pregovori su prekinuti u junu sa pozitivnom notom kada je rečeno da su blizu dogovora, međutim okolnosti su promenjene dolaskom na vlast u Iranu ultrakonzervativnog Ebrahima Raisija.

Iran je mesecima ignorisao poziv Zapada da se vrati za pregovarački sto dok je istovremeno jačao svoj nuklearni program. I mada se pregovori konačno nastavljaju to se ne dešava pod najboljim okolnostima.

Pre dolaska u Austriju američki izaslanik Rob Mali (Malley) ocenio je da nedavno delovanje Irana ne nagoveštava dobre stvari.

"Ako odugovlače dok istovremeno ubrzavaju tempo sa svojim nuklearnim programom onda naravno mi nismo spremni da sedimo skrštenih ruku", rekao je Mali.

Od početka godine Iran je prešao nekoliko linija, i doveo stopu obogaćivanja uranijuma na do sada nevidjen nivo dok je istovremeno ograničio pristup inspektora Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Rafael Grosi (Grossi), šef agencije zadužene da kontroliše da je iranski nuklearni program mirnodopski, prošle nedelje je posle kratke posete Teheranu izrazio žaljenje zbog toga što nije ostvaren napredak po više nerešenih pitanja.

Da ne bi ugrozio nastavak pregovora Zapad se uzdržao od bilo kakve kritične rezolucije na sastanku Saveta guvernera agencije koji je završen u petak ali SAD su zapretile da će sazvati vanrednu sednicu u decembru ako se zastoj produži.

Prema iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine Teheranu je ponudjeno ukidanje dela sankcija koje su gušile njegovu privredu u zamenu za drastično smanjenje njegovog nuklearnog programa stavljenog pod strogu kontrolu UN.

Međutim, SAD su jednostrano istsupile iz sporazuma 2018. pod predsedništvom Donalda Trampa (Trump) i ponovo uspostavile kaznene mere.

Kao odgovor na to, Iran je postepeno odustajao od svojih preuzetih obaveza.

Kompleks Karadž kod Teherana gde se nalazi fabrika za proizvodnju delova za centrifuge posebno zabrinjava IAEA koja tu više nema pristup od napada kompleksa u junu, pripisanog Izraelu.

Sada vladaju sumnje da Iran na tom mestu tajnim programom razvija nuklearno oružje.

Pregovori se danas nastavljaju u palati Koburg, na istom mestu gde je zaključen nuklearni sporazum u julu 2015.

Naspram iranske delegacije će biti diplomate iz drugih država potpisnica sporazuma - Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija i Kina, dok SAD predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) učestvuju na pregovorima posredno.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i "grupa 5 plus 1", koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.