EVROPSKA AGENCIJA ZA LEKOVE: Preuranjeno govoriti o prilagođavanju vakcina novom soju koronavirusa
Ilustracija, Foto: Profimedia

Novi soj virusa detektovan u Južnoj Africi

EVROPSKA AGENCIJA ZA LEKOVE: Preuranjeno govoriti o prilagođavanju vakcina novom soju koronavirusa

Novi soj virusa detektovan u Južnoj Africi je prema južnoafričkim naučnicima potencijalno vrlo zarazan, i oni vide mogućnost da on može da izazove novi talas pandemije

Objavljeno:

Evropska agencija za lekove saopštila je da je "preuranjeno" govoriti o prilagođavanju antikovid vakcina novom soju kovida-19, primećenom u Južnoj Africi zbog kojeg je već više zemalja sveta prekinulo ili ograničilo vazdušni saobraćaj ka južnom delu tog kontinenta.

EMA je navela da je potrebno više detalja da se vidi da li taj soj koji ima brojne mutacije, može da izbegne četiri vakcine koje su trenutno odobrene u EU.

„Pažljivo prosmatramo soj B.1.21.529 koji se skoro pojavio, koji ima brojne mutacije u proteinu kovida-19“, navela je EMA čije sedište je u Amsterdamu.

Novi soj virusa detektovan u Južnoj Africi je prema južnoafričkim naučnicima potencijalno vrlo zarazan, i oni vide mogućnost da on može da izazove novi talas pandemije.

Evropska agencija je navela da je sada preuranjeno predvideti prilagođavanje vakcina da bi se borilo protiv tog novog soja, ali ako se pokaže da novi soj probija njihovu zaštitu i brzo se širi imalo bi smisla to uraditi.

Belgija je danas postala prva evropska zemlja u kojoj je zabeležen jedan slučaj sa tim sojem virusa.

Evropska komisija preporučila je zemljama članicama da prekinu letove iz zemalja na jugu Afrike i drugih zemalja pogođenim pojavom novog soja virusa.

EMA je do sada odobrila četiri vakcine za odrasle unutar EU – Fajzer/Biontek, Moderna, koje koriste RNA informacionu tehnologiju i AstraZeneka, Džonson i Džonson koje koriste tehnologiju adenovirusa.

Biontek je saopštio da očekuje da će dobiti podatke o tome koliku zaštitu njihova vakcina daje protiv novog soja „za najduže dve nedelje“.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.