Rumunski parlament odobrio koalicionu vladu
Rumunija, Foto: EPA

VELIKA VEĆINA GLASOVA

Rumunski parlament odobrio koalicionu vladu

Čuka (54), penzionisani general, vodiće vladu do 25. maja 2023. godine u skladu sa rotirajućim koalicionim sporazumom sa nekadašnjim neprijateljem te stranke, Socijaldemokratskom partijom (PSD)

Objavljeno:

Rumunski zakonodavci su danas velikom većinom glasova podržali koalicionu vladu premijera Nikole Čuke, čime je okočan dvomesečni politički zastoj.

"Konačno možemo da ponudimo predvidljivost i garantujemo stabilnost i razvoj. Danas je prvi dan novog pristupa upravljanju Rumunijom u cilju poboljšanja ekonomske, socijalne i zdravstvene situacije njenih gradjana", izjavio je Čuka u parlamentu, a prenosi agencija Rojters.

Čuka (54), penzionisani general, vodiće vladu do 25. maja 2023. godine u skladu sa rotirajućim koalicionim sporazumom sa nekadašnjim neprijateljem te stranke, Socijaldemokratskom partijom (PSD).

Zajedno sa partijom Mađara UDMR i nezavisnom grupom etničkih manjina, Čukina vlada ima ogromnu podršku od preko 70 odsto poslanika. Kabinet je danas podržalo 318 poslanika od 444 prisutna poslanika.

Koalicija će rotirati premijere na svakih godinu i po dana.

Stranka PSD će biti na čelu ministarstva finansija, poljoprivrede, odbrane i transporta, a liberali će biti na čelu resora kao što su pravosuđe, energetika, unutrašnji i spoljni poslovi.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.