"VAKCINISANI ĆE PROVESTI JEDAN NORMALAN BOŽIĆ"! U Italiji se uvode SUPER ZELENE PROPUSNICE
Kovid propusnice, Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

OGLASIO SE PREMIJER

"VAKCINISANI ĆE PROVESTI JEDAN NORMALAN BOŽIĆ"! U Italiji se uvode SUPER ZELENE PROPUSNICE

Uvođenje super zelene propusnice u Italiji važiće u periodu od 6. decembra do 15. januara

Objavljeno: 07:38h

Iako je epidemiološka situacija u Italiji trenutno pod kontrolom i jedna je od najpovoljnijih u Evropi zahvaljujući vrlo uspešnoj vakcinaciji, kako je to izjavio premijer Mario Dragi, vlada je ipak donela odluku o uvođenju super zelene propusnice kojom se svim nevakcinisanim osobama ograničava pristup restoranima, bioskopima i stadionima.

Testiranje će i dalje biti moguće za odlazak na posao, u teretanu i u hotele, prenosi RTS.

- Na ovaj način svi vakcinisani će provesti jedan normalan Božić - izjavio je Dragi.

Mario Dragi
foto: Printscreen/Youtube

Uvođenje super zelene propusnice u Italiji u periodu od 6. decembra do 15. januara dovešće do toga da ko nije vakcinisan ili ko nije preležao kovid, neće moći da ulazi u bioskope, pozorišta, restorane, na stadione i zabave, u diskote i prisustvuje javnim ceremonijama.

Zelena propusnica dobijena na osnovu testova važiće na poslu, u teretanama, kao i za rezervacije u hotelima.

Negativni test na kovid tražiće se i u gradskom prevozu.

No, to nisu jedine mere koje uvodi italijanska vlada, od 15. decembra policija i karabinjeri i nastavnici u školama biće obavezni da se vakcinišu, a važenje zelene propusnice smanjuje se sa 12 na devet meseci.

- Želimo da sprečimo pogoršavanje ne bi li istrajali, želimo da budemo vrlo obazrivi ne bi li izbegli sve rizike i uspeli da sačuvamo ono što smo uspeli da sačuvamo u toku ove godine. Iz tog razloga preduzimamo ove mere - izjavio je italijanski premijer Mario Dragi na konferenciji za štampu i dodao da je on već primio treću dozu vakcine.

Ministar zdravlja Roberto Speranca izjavio je da je od 1. decembra biti moguće vakcinisati trećom dozom, sve osobe starije od 18 godina ukoliko je prošlo pet meseci od prethodne vakcinacije.

Speranca je naveo da se trenutno čeka odluka EMA-e (Evropske agencije za lekove) i italijanske agencije za lekove Aifa koja će slediti Eminu odluku u vezi sa vakcinacijom dece mlađe od 12 godina. Ta odluka bi trebalo da bude doneta do kraja nedelje.

Očekuje se da će Fajzer dostaviti "pedijatrijske doze" do kraja decembra.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.