GADAFIJEVOM SINU ODBIJENA KANDIDATURA ZA PREDSEDNIKA
Gadafi, Foto: Printscreen/Youtube

Libija

GADAFIJEVOM SINU ODBIJENA KANDIDATURA ZA PREDSEDNIKA

Libija pokušava da se izvuče iz decenije nasilja posle pada s vlasti Muamera Gadafija 2011. godine i haosa obeleženog postojanjem dve rivalske vlasti na istoku i zapadu zemlje.

Objavljeno:

Vrhovna izborna komisija Libije saopštila je danas da je odbila kandidaturu sinu svrgnutog lidera Moamera Gadafija, za predsedničke izbore koji treba da se održe u decembru.

Prema listi odbijenih kandidata koju je objavila komisija, Seif al-Islam Gadafi je diskvalifikovan jer je ranije pravosnažno osudjen. Na odluku komisije mladji Gadafi može da uloži žalbu. ; Seifa el Islama je sud u Tripoliju 2015. godine osudio na smrt zbog upotrebe nasilja protiv demonstranata koji su tražili da njegov otac podnese ostavku, ali su rivalske vlasti Libije dovele u pitanje tu odluku.

Za njim je Medjunarodni krivični sud raspisao poternicu zbog optužbi za zločine protiv čovečnosti u vezi sa pobunom protiv njegovog oca 2011. godine.

Predsednički izbori u Libiji trebalo bi da budu održani 24. decembra, posle višegodišnjih pokušaja pod vodjstvom Ujedinjenih nacija da se uvede demokratija i okonča rat.

Libija pokušava da se izvuče iz decenije nasilja ;posle pada s vlasti Muamera Gadafija 2011. godine i haosa obeleženog postojanjem dve rivalske vlasti na istoku i zapadu zemlje.

Gadafijev sin je bio uhapšen krajem 2011. godine, kada je njegov otac svrgnut nakon više od 40 godina na vlasti tokom narodne pobude.

Moamer Gadafi je ubijen u borbama koje su usledile i koje su se pretvorile u gradjanski rat.

Seif al-Islam je u junu 2017. pušten iz pritvora, a prvi put se pojavio u javnosti 14. novembra kada je predao dokumenta za kadidaturu za predsednika.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.