POSLE OBAVEZNE VAKCINE, PANDEMIJSKA TAKSA? Nevakcinisani u Austriji bi mogli da plaćaju i do 100 evra mesečno
Austrija, Foto: Profimedia

PREDLOG NOVE MERE

POSLE OBAVEZNE VAKCINE, PANDEMIJSKA TAKSA? Nevakcinisani u Austriji bi mogli da plaćaju i do 100 evra mesečno

Odlučeno je da "lokdaun" traje najduže do 12. decembra za vakcinisane i izlečene od kovida 19, dok se za nevakcinisane zaključavanje nastavlja i posle tog datuma

Objavljeno:

U diskusiji o najavljenoj obaveznoj vakcinaciji, koja treba da stupi na snagu u Austriji od februara iduće godine, sve je više predloga za primenu mere kao što je pandemijska taksa.

Potpredsednik Lekarske komore Donje Austrije Gerit Loibl rekao je da bi mogao zamisliti da se uvede pandemijska taksa za nevakcinisane u visini od 90 do 100 evra mesečno.

Do te cifre je došao, objasnio je, uzimajući u obzir porez na duvan i navike pušača.

Prosečni pušač mesečno sličnu svotu "plaća" državi, dodao je on.

Prema njegovim rečima, pandemijska taksa mogla bi doprineti povećanju stope vakcinacije.

Pre 5 dana u Austriji je uveden kompletan lokdaun, i za vakcinisane i nevakcinisane građane. Takođe od februara će uvesti obaveznu vakcinaciju, piše Blumberg.

Odlučeno je da "lokdaun" traje najduže do 12. decembra za vakcinisane i izlečene od kovida 19, dok se za nevakcinisane zaključavanje nastavlja i posle tog datuma. Austrijski kancelar rekao je na pres konferenciji da ove mere nije bilo lako doneti, ali da su morali da budu preduzeti ovakvi koraci zbog loše epidemiološke situacije.

- Uvek sam govorio da je zajednički cilj da se nevakcinisani vakcinišu, ali i pored intenzivne kampanje, nismo uspeli da uverimo dovoljno ljudi u to. Mere koje smo donosili, posebno 2G pravilo i lokdaun za nevakcinisane, povećali su spremnost za vakcinaciju, ali ne dovoljno dobro - rekao je Šalenberg.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.