KOLIKO SE POŠTUJE LOKDAUN U AUSTRIJI? Kretanje građana se prati preko mobilnih telefona
Austrija, Foto: Profimedia

AUSTRIJA

KOLIKO SE POŠTUJE LOKDAUN U AUSTRIJI? Kretanje građana se prati preko mobilnih telefona

Cilj lokdauna je preseći broj zaraženih jer je juče u Austriji zabeleženo 14.000 novih slučajeva - najviše od početka epidemije ponedeljkom.

Objavljeno: 08:32h

Austrija je juče uvela potpuni lokdaun za sve građane – i vakcinisane i nevakcinisane. Od 1. februara uvodi se i obavezna vakcinacija. Dopisnica RTS-a iz Beča Vesna Knežević opisala je kako je protekao prvi dan četvrtog lokdauna u Austriji.

Dopisnica RTS-a Vesna Knežević rekla je da je juče bio prvi dan četvrtog lokdauna i da je teško reći koliko se lokdaun poštuje. Istakla je da je razlika u tome što tokom aktuelnog lokdauna rade škole.

Većina dece ide u školu, uprkos tome što nije obavezan odlazak, a deci čiji su roditelji odlučili da ne idu u školu, organizovana je onlajn nastava.

Kada je reč o mobilnosti građana koja se prati kroz signale mobilne telefonije i javni prevoz, na osnovu jučerašnjeg dana deluje da se građani kreću kao tokom prethodnog lokdauna kada je broj putnika u javnom prevozu pao za oko 40 odsto.

Teško je reći da li se lokdaun poštuje ili ne poštuje, jer se građanima dopuštaju nekoliko mogućnosti da se izađe iz kuće - dozvoljeno je otići na posao, u prodavnicu i u šetnju, što ne može policija da kontroliše.

Cilj lokdauna je preseći broj zaraženih jer je juče u Austriji zabeleženo 14.000 novih slučajeva - najviše od početka epidemije ponedeljkom.

Austrija
foto: Profimedia

Lokdaun bi trebalo da motiviše ljude da se vakcinišu, ali i služi tome da se preskoče prvi dani adventa, kada su svi napolju i kada se ide na božićne sajmove.

Za one koji su vakcinisani lokdaun se završava 13. decembra, dok će nevakcinisanima biti ograničeno kretanje.

Na lokdaunu su insistirale druge federalne jedinice, a ne Beč. Najgora situacija je u pokrajini Salcburg.

Otpor građana postoji, najveći protesti održani su u subotu, ali stručnjaci za ljudska prava poručuju da obavezna vakcinacija nije protivustavna i da ljudsko zdravlje pojedinca u vreme pandemije nije privatna stvar.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.