Izrael i Jordan potpisali sporazum o razmeni solarne energije za vodu
Ilustracija, Foto: Profimedia

ministri dve zemlje u dubaiju

Izrael i Jordan potpisali sporazum o razmeni solarne energije za vodu

U Izraelu je klima takodje topla i sušna, ali je zahvaljujući novim tehnologijama smanjena cena desalinizacije

Objavljeno:

Jordan i Izrael potpisali su danas sporazum o namerama na osnovu kog će kraljevina snabdevati solarnom energijom jevrejsku državu, a ona će zauzvrat slati desalinizovanu vodu tom svom susedu.

Taj dokument, pripremljen pod pokroviteljstvom SAD, potpisali su ministri dve zemlje u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u prisustvu specijalnog američkog izaslanika za klimu Džona Kerija (John Kerry).

Izraelska ministarka energetike Karin Elharar (Karine Elharrr) označila je takav projekat najvažnijim od potpisivanja mirovnog sporazuma Izraela i Jordana 1994. Kako je navela. projekat doprinosi, izmedju ostalog, i jačanju odnosa sa susedom koji "ima najdužu granicu s Izraelom". Solarna elektrana koju će izgraditi Emirati, sudeći po izveštajima medija, imaće kapacitet 600 megavata i snabdevaće Izrael zelenom energijom, a ta zemlja će zauzvrat isporučivati 200 miliona kubnih metara desalinizovane vode kraljevini. ; Jordan se suočava s ekstremnim sušama pa su dve zemlje čak i u ratnom stanju, posle osnivanja države Izrael 1948. godine, pregovarale o snabdevanju vodom.

U Izraelu je klima takodje topla i sušna, ali je zahvaljujući novim tehnologijama smanjena cena desalinizacije. Pošto je jevrejska država lider u deselinizaciji može da šalje vodu svom susedu, a da ne ugrozi sopstveno snabdevanje. Takvom saradnjom će se poboljšati bilateralni odnosi narušeni dok je premijer Izraela bio Benjamin Netanjahu (Benyamin Netanyahu).

Novi premijer Naftali Benet (Bennett) jačanje veza s Amanom smatra prioritetom. Rad na studiji izvodljivosti projekta počeće, kako se očekuje, naredne godine.

U oktobru ove godine je već potpisan sporazum o dupliranju količine vode kojom Izrael snabdeva Jordan. Toj zemlji je potrebno 1,3 milijarde kubnih metara vode godišnje. Na osnovu sporazuma Izrael će prodaviti Hašemitskoj kraljevini 50 miliona metara kubnih vode godišnje uz 55 miliona kubnih metara koje joj daje besplatno. To omogućava Jordanu da kupi dodatnu vodu po 65 centi kubni metar za jednu godinu uz opciju da kupi istu količinu za još dve godine ali po malo višoj ceni.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.