EVROPSKA KOMISIJA ISTAKLA PRAVA PROTESTA: Hoće li demonstracije biti zabranjene u EU?
Ilustracija, Foto: Printscreen

antikovid protesti

EVROPSKA KOMISIJA ISTAKLA PRAVA PROTESTA: Hoće li demonstracije biti zabranjene u EU?

Mirne demonstracije su fundamentalno pravo svih demokratskih društava, ali za nasilje nema mesta u našem društvu", rekla je potparolka Evropske komisije Dana Spinat

Objavljeno:

Povodom demonstracija protiv kovid mera proteklog vikenda u više gradova EU iz Brisela poručuju da su mirne demonstracije osnovno pravo u demokratiji, ali i da u vanrednim okolnostima ”prava mogu biti ograničena”.

- Mirne demonstracije su fundamentalno pravo svih demokratskih društava, ali za nasilje nema mesta u našem društvu. Istovremeno, iako su mirne demonstracije fundamentano pravo, u situaciji vanrednog stanja u oblasti javnog zdravlja neka prava mogu biti ogrničena - izjavila je portparolka Evropske komisije, Dana Spinat.

Na zahtev medija da daju svoj sud o nasilju koje je tokom vikenda izbilo na ulicama Beča, Brisela, Zagreba, Haga i prvenstveno Roterdama, iz Evropske komisije odgovaraju da nacionalne vlasti treba da istraže okolnosti i da daju odgovor na to šta se dešavalo, da li je bilo kršenja vladavine prava ili prekomerne upotrebe sile.

U Komisiji dodaju da "vide da su Evropljani umorni" od mera oraničenja pod kojima žive skoro tri godine, kao i od pritisaka koje stvara svakodnevna odbrana od zaražavanja korona virusom.

Bonus video:

05:12

BRZE VESTI 22.11.2021. 10.55

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.