NOVE MERE U ČEŠKOJ I SLOVAČKOJ: Ko se nije vakcinisao ne može u ugostiteljske objekte
Kafić, Foto: Aleksandra Čolić

POOŠTRAVANJE MERA

NOVE MERE U ČEŠKOJ I SLOVAČKOJ: Ko se nije vakcinisao ne može u ugostiteljske objekte

Lekarska komora zalaže se za još restriktivnije mere, odnosno za lokdaun.

Objavljeno:

Osobe koje nisu vakcinisane protiv korona virusa, a nemaju dokaz da su nedavno prebolele kovid-19, od ponedeljka neće moći ući u ugostiteljske objekte i javne službe u Češkoj i Slovačkoj, nakon što su te zemlje zabeležile porast broja zaraženih i hospitalizovanih.

Obe zemlje usvojile su te mere prošle nedelje, a susedna Austrija uvela je u ponedeljak lokdaun za sve stanovnike.

Češka je vlada poslala vojnike u ispomoć bolnicama, u kojima se 700 ljudi nalazi na odeljenjima za intenzivnu negu. Kasnije u ponedeljak vlada će raspravljati o mogućem uvođenju vanrednog stanja koje bi omogućilo studentima medicine da pomognu bolnicama.

Po odluci čeških vlasti samo osobe koju su cepljene ili imaju dokaz da su prebolele kovid-19 u poslednjih šest meseci moći će posetiti restorane, hotele, javne ustanove ili događaje poput sportskih utakmica.

Lekarska komora zalaže se za još restriktivnije mere, odnosno za lokdaun.

"Češka neće uvesti lokdaun"

Češka
foto: Printscreen

U Češkoj bi ubrzo trebalo doći do formiranja nove vlade, nakon što je stranka premijera na odlasku Andreja Babiša poražena na izborima u oktobru. Babiš je poručio da Češka neće uvesti lokdaun, dok su predstavnici pobedničke koalicije takođe govorili protiv lokdauna i zatvaranja škola.

Demonstracije protiv novih mera očekuju se ispred Praškog dvorca kasnije u ponedeljak.

U velikim delovima Slovačke po odluci vlade restorani smeju posluživati hranu samo na terasama, a necepljeni ne mogu u restorane.

Vlade restrikcijama žele povećati broj cepljenih. Oko 60 posto Čeha primilo je barem jednu dozu vakcine protiv covida-19, dok je 46.8 posto Slovaka cijepljeno protiv covida-19, a manje je cijepljenih nego u Slovačkoj samo u Rumunjskoj i Bugarskoj od zemalja EU.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.