ORBAN: Evropska komisija da ne podriva akcije svojih članica u zaštiti teritorijalnog integriteta
Viktor Orban, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

ORBAN: Evropska komisija da ne podriva akcije svojih članica u zaštiti teritorijalnog integriteta

U pismu upućenom predsednici EK Ursuli fon der Lajen, Orban je upozorio na situaciju koja se razvija na istočnim granicama EU

Objavljeno:

Premijer Mađarske,Viktor Orban, pozvao je danas Evropsku komisiju da suspenduje sve procedure koje bi mogle da podriju akcije država članica usmerene da zaštite teritorijalni i nacionalni integriteta i bezbednost građana.

U pismu upućenom predsednici EK Ursuli fon der Lajen, Orban je upozorio na situaciju koja se razvija na istočnim granicama EU, ukazavši da debatovanje EK i Mađarske "ostavlja neka ključna pitanja bez odgovora", prenosi agencija MTI.

Orban je predočio da u trenutnoj vanrednoj situaciji koja preti bezbednosti i teritorijalnom integritetu EU bloka "države članice ne mogu biti osporavane i kažnjavane zato što primenjuju održiva i proporcionalna rešenja za krizu koja preti svima".

Premijer Mađarske je podsetio da je u svojim zaključcima od 21. i 22. oktobra Evropski savet pozvao EK da predloži izmene "neoperativnog i zastarelog" pravnog okvira EU i omogući zemljama članicama da pripreme "trenutni i odgovarajući odgovor" za probleme sa izbeglicama i migracijom.

- Možda bismo se svi mogli složiti da sadašnji pravni okvir ne pruža adekvatna pravna sredstva koja bi države članice EU izložene pritisku mogle da primene u kriznim situacijama - ukazao je Premijer Mađarske Viktor Orban.

Bonus video:

ESPRESO TVITER: Maja Marinković
03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media