Na Novom Zelandu kraj karantina, napušta se politika nula kovida
Novi Zeland, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/JAMES ROSS

odluka

Na Novom Zelandu kraj karantina, napušta se politika nula kovida

Premijerka je rekla da će od 23.59 časova 2. decembra Novi Zeland početi da primenjuje nove metode borbe protiv kovida-19

Objavljeno: 08:22h

Novi Zeland početkom decembra će okončati tromesečni karantin najvećeg grada u zemlji Oklanda, i usvojiće novu strategiju borbe protiv korona virusa, izjavila je danas premijerka Džasinda Ardern (Jasinda).

Premijerka je rekla da će od 23.59 časova 2. decembra Novi Zeland početi da primenjuje nove metode borbe protiv kovida-19 i nastojati da suzbije delta soj virusa umesto da pokuša da ga potpuno eliminiše.

Francuska, Korona
foto: Profimedia

"Teška istina je da je delta soj tu i nije spreman da nestane. Iako nijedna zemlja nije uspela da eliminiše delta soj potpuno, Novi Zeland je u boljem položaju od većine drugih da se sa tim izbori", rekla je ona.

Do sada je njena vlada nastojala potpuno da eliminiše virus, primenjujući takozvanu politiku nula kovida, sa strogim merama zaključavanja, rigoroznim trasiranjem kontakata i strogom kontrolom granica.

Novi sistem koji ne predvidja zaključavanja, predstavljen je kao sistem semafor. Zeleno znači da takoreći neće biti nikakvih kontrola za virus, narandžasto znači da se nosi maska na nekim mestima, a crveno dozvoljava trgovinama da budu otvorene samo za vakcinisane klijente uz potrebno poštovanje fizičkog odstojanja.

Od korona virusa je na Novom Zelandu, koji ima pet miliona stanovnika, umrlo 40 ljudi ali pritisak se pojačao da se okonča karantin uveden u Oklandu od avgusta, kada je detektovan delta soj.

Ardernova je prvo predvidela da će promeniti politiku kada stopa vakcinacije dostigne 90 odsto u zemlji ali je na kraju pomerila ponovno otvaranje grada sa sadašnjom stopom vakcinacije od oko 83 odsto.

Premijerka je rekla da će Okland prvo biti u crvenoj kategoriji, dodajući da vlasti još klasiraju druge zone.

Okland je sada izolovan od ostatka Novog Zelanda, a prepreke na putevima treba da se uklone 15 decembra.

Strogi propisi za medjunarodne dolaske ostaju na snazi, rekla je Ardern najavljujući da će ih ublažiti početkom iduće godine.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media