U Bugarskoj danas drugi krug predsedničkih izbora
Glasanje, Foto: Dragan Kadić

važan dan

U Bugarskoj danas drugi krug predsedničkih izbora

Manje od 25 odsto od 6,9 miliona stanovnika Bugarske je potpuno vakcinisano i smrtnost od kovida jedna je od najviših u svetu

Objavljeno:

Bugari danas glasaju u drugom krugu za predsednika zemlje, a očekuje se da će ponovo dati poverenje dosadašnjem predsedniku Rumenu Radevu koji je postao ključna figura u antikorupicionom pokretu u zemlji.

Drugi krug predsedničkih izbora odvija se u jeku novog talasa pandemije kovida-19. Manje od 25 odsto od 6,9 miliona stanovnika Bugarske je potpuno vakcinisano i smrtnost od kovida jedna je od najviših u svetu.

U ovoj parlamentarnoj republici vlada definiše politiku, a predsednik ima uglavnom protokolarnu ulogu. Medjutim, Rumen Radev, koji je bio nov u politici kada je pobedio 2016, dao je toj funkciji novu širinu i nametnuo se tokom godina kao nezaobilazna figura u političkom životu.

Radev (58), ubedljivo je vodio posle prvog kruga predsedničkiih izbora 14. novembra sa više od 49 odsto glasova.

Njegov protivkandidat danas je univerzitetski profesor književnosti Anastas Gerdžikov, podržan od stranke GERB, donedavno vladajuće konzervativne stranke bivšeg premijera Bojka Borisova.

Radev je u leto 2020. godine jasno stao na stranu demonstranata koji su tražili ostavku Borisova.

Na parlamentarnim izborima pre nedelju dana pobedila je nova bugarska partija Nastavljamo sa promenom i počela pregovore o formiranju vlade.

Radev je poručio da parlamentarne stranke imaju važan zadatak da formiraju novu reformatorsku vladu koja je protiv korupcije.

Birališta su otvorena jutros u 7.00, a biće zatvorena u 20.00 kada će biti objavljene i prve procene rezultata na osnovu izlaznih anketa. Pobednik preuzima dužnost 22. januara, za petogodišnji mandat.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.