Amerika odobrila Fajzer i Moderna buster doze
Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

ZA SVE ODRASLE

Amerika odobrila Fajzer i Moderna buster doze

Fajzer/BioNTech su prošle nedelje zatražili odobrenje na osnovu rezultata ispitivanja faze 3 u koje je učestvovalo više od 10.000 učesnika

Objavljeno:

Američka uprava za hranu i lekove odobrila je u petak bustere vakcina Fajzer/BioNTech i Moderna za sve odrasle, saopštile su kompanije.

Agencija je proširila odobrenje za hitnu upotrebu za buster doze obe mRNA vakcine. Busteri su odobreni za sve osobe starije od 65 godina koje su vakcinisane vakcinama Fajzer ili Moderna pre najmanje šest meseci i za određene odrasle osobe sa visokim rizikom od infekcije ili teške bolesti.

Fajzer/BioNTech su prošle nedelje zatražili odobrenje na osnovu rezultata ispitivanja faze 3 u koje je učestvovalo više od 10.000 učesnika; otkrilo je da su buster doze bezbedne i da imaju efikasnost od 95% protiv simptomatskog kovida 19 u poređenju sa rasporedom vakcine sa dve doze u periodu kada je visoko prenosivi Delta soj bio dominantan.

Moderna je u sredu zatražila odobrenje svoje doze od 50 mikrograma za sve odrasle osobe.

Nedavne studije su pokazale da imunitet od vakcina kovida 19 može početi da opada, a zaštita od blažih i asimptomatskih bolesti, posebno, može pasti. Studije su pokazale da pojačane doze vraćaju taj imunitet.

(Espreso/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.