NEMAČKA U PAKLU KORONE: Merkelova se razmišlja na drastičan potez
Foto: Profimedia

AU!

NEMAČKA U PAKLU KORONE: Merkelova se razmišlja na drastičan potez

Bundestag je usvojio novi zakon o zaštiti od infekcije i to sa jasnom većinom.

Objavljeno:

Kao odgovor na porast broja infekcija koronom, Bundestag je odobrio novi zakon. Vršilac dužnosti kancelarke Angela Merkel će se sastati sa državnim liderima kako bi razgovarali o daljim akcijama jer pandemija preti da izmakne kontroli.

Bundestag je usvojio novi zakon o zaštiti od infekcije i to sa jasnom većinom.

U skupštini je 398 poslanika glasalo za, 254 protiv i 36 uzdržanih. SPD, FDP i Zeleni imaju 416 poslanika u novom Bundestagu, četiri desetine poslanika nije učestvovalo u glasanju.

Oni su glasali da se ne produžava „epidemijska situacija od nacionalnog značaja“ nakon što istekne 25. novembra.

Ovo je uvedeno u martu 2020. kao pravni osnov za nemačku saveznu vladu da može da preduzme mere širom zemlje, kao što je nametanje ograničenja putovanja.

Stranke koje treba da formiraju sledeću vladu predložile su novi set propisa koje još treba da odobri Bundesrat, gornji dom parlamenta.

U planovima je obavezno svakodnevno testiranje za zaposlene i posetioce domova za stare, bez obzira da li su vakcinisani ili ne.

Mere takođe uključuju „3G pravila“ („geimpft, genesen, getestet“) koja zahtevaju od ljudi da pokažu dokaz o potpunoj vakcinaciji ili oporavku ili validan negativan test na koronu za radna mesta i u javnom prevozu.

16 nemačkih država će moći da zadrže i uvedu nove zaštitne mere. One uključuju ograničavanje ili zabranu rekreativnih, kulturnih i sportskih događaja, zabranu ulaska u zdravstvene ustanove i prodaju i javnu potrošnju alkohola i zatvaranje univerziteta.

Mere neće uključivati zatvaranje škola, opšta ograničenja putovanja ili obaveznu vakcinaciju. Novi zakon predviđa uvođenje strogih kazni do pet godina zatvora za falsifikatore dokumenata i potvrda o virusu korona.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.