EVROPSKA UNIJA POTVRDILA DA ĆE OBAVITI RAZGOVOR SA MINSKOM: Tiče se MIGRANATA
Evropska unija, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

ODLUČILI

EVROPSKA UNIJA POTVRDILA DA ĆE OBAVITI RAZGOVOR SA MINSKOM: Tiče se MIGRANATA

Prema beloruskom predsedništvu dvoje vodja se složilo da je ceo problem na nivou Belorusija EU i da zvaničnici koje odredi svaka strana treba odmah da počnu pregovore

Objavljeno:

Evropska komisija potvrdila je danas da će imati "tehničke razgovore" sa Minskom o vraćanju u svoje zemlje migranata nagomilanih na granici Belorusije i Poljske.

Komisija će održati tehničke razgovore o repatrijaciji sa Visokom komesarijatom UN za izbeglice (UNHCR), Medjunarodnom organizacijom za migracije i Belorusijom, napisao je na Tviteru portparol evropske komisije, bez dodatnih detalja.

On je ponovio da Belorusija treba da pruži pristup humanitarnoj pomoći i obezbedi sklonište migrantima u zemlji. Dodao je da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nastavlja kontakte sa evropskom dvadesetsedmoricom o tom pitanju.

Belorusija je danas saopštila da je dogovorila organizaciju "pregovora" sa Briselom radi rešavanja migranske krize na granicama EU, posle telefonskog razgovora beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Prema beloruskom predsedništvu dvoje vodja se složilo da je ceo problem na nivou Belorusija EU i da zvaničnici koje odredi svaka strana treba odmah da počnu pregovore.

"U tom kontekstu će se razmatrati želja izbeglica da idu u Nemačku", navelo je belorusko predsedništvo u saopštenju.

Medjutim Berlin je u saopštenju drugačije interpretirao te razgovore navodeći da se radi samo o saradnji Minska i EU da se pruži humanitarna pomoć i nadju opcije za repatrijaciju migranata u saradnji sa UN i EU.

Nekoliko hiljada migranata uglavnom sa Bliskog istoka danima već logoruju po ledenom vremenu i očajnim uslovima duž poljske granice sa beloruske strane u nadi da će moći da udju u EU.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.