KINA SE SUOČAVA SA NAJVEĆIM UDAROM DELTA SOJA KORONE: Više od 10.000 studenata u karantinu
Ilustracija, Foto: Profimedia

BORBA SA PANDEMIJOM

KINA SE SUOČAVA SA NAJVEĆIM UDAROM DELTA SOJA KORONE: Više od 10.000 studenata u karantinu

Zahvaljujući kombinaciji rigoroznog zatvaranja, praćenja kontakata i masovnog testiranja, Kina je uspela u velikoj meri da ograniči širenje kovida-19 tokom prvih meseci 202

Objavljeno:

Kina se suočava sa najvećim udarom delta varijante korona virusa, što na test stavlja tamošnju politiku "nultih slučajeva".

Više od 10.000 studenata stavljeno je u karantin nakon zatvaranja dva velika studentska doma u univerzitetskom gradu Žuange, koji je pod upravom grada Dalian u priobalnoj provinciji Liaoning na severoistoku Kine.

Ukupno je u Dalianu, gradu od 7,45 miliona ljudi, od 4. novembra zabeleženo više od 230 slučajeva kovida-19, objavili su zdravstveni zvaničnici, prenosi RT.

U žurbi da zadrže svoju strategiju "nulta slučajeva", vlasti su pooštrile ograničenja, uključujući zatvaranje puteva, i pokrenule kampanju masovnog testiranja širom grada.

Snažna epidemija zaraznijeg soja delta povezana je sa kompanijama koje skladište i posluju sa smrznutom hranom, dok je još jedno žarište otkriveno u studentskom kampusu, javili su kineski mediji.

Vu Liangjou, zamenik direktora Odeljenja za kontrolu i prevenciju bolesti Nacionalne zdravstvene komisije, rekao je u nedelju da je situacija sa epidemijom u Dalijanu "u pat poziciji" i da se virus nije proširio na druga područja.

Zahvaljujući kombinaciji rigoroznog zatvaranja, praćenja kontakata i masovnog testiranja, Kina je uspela u velikoj meri da ograniči širenje kovida-19 tokom prvih meseci 2020.

Od tada, vlasti pokušavaju da obuzdaju žarišta virusa, koja se pojavljuju u različitim delovima zemlje.

Prema proračunima Rojtersa na osnovu zvaničnih podataka, u Kini je od 17. oktobra do 14. novembra zabeleženo 1.308 lokalno prenosivih simptomatskih slučajeva, u poređenju sa 1.280 takvih slučajeva tokom letnjeg talasa delta soja.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.