TEŠKA SITUACIJA! Austrija pred zatvaranje nevakcinisanih – medicinari na izmaku snaga
Bolnica, Foto: EPA/MARKO DJOKOVIC, Ilustracija

užas

TEŠKA SITUACIJA! Austrija pred zatvaranje nevakcinisanih – medicinari na izmaku snaga

"Iz naše perspektive, nemoguće je kontrolisati ko je vakcinisan, a ko nije, ko sme da uđe, a ko ne", ukazuje Manuel Majer, menadžer tržnog centra

Objavljeno:

Austrija od ponoći ulazi u novi lokdaun. Očekuje se da parlament večeras i formalno odobri nove mere. Za početak, one će važiti samo za nevakcinisane, što znači da se slobodno mogu kretati samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid. Dnevno je do 13.000 novih slučajeva zaraze. Predsednik Aleksander van der Belen upozorio da je stanje jako ozbiljno.

U Austriji su za danas predviđeni intenzivni razgovori između vlade i pokrajinskih vlasti, a večeras zaseda Parlament da i formalno odobri nova pravila u borbi protiv epidemije.

Prema novim merama, cela Austrija od ponoći ulazi u novi lokdaun.

Za početak, on će važiti samo za one koji nisu vakcinisani, što znači "Pravilo 2G", da se slobodno mogu kretati samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid.

Prošle godine u ovo doba Austrija je bila u šoku kada su brojevi novozaraženih na dnevnom nivou dostigli blizu 10.000 dnevno, a sada je mnogo gore.

Brojevi idu dnevno do 13.000 novih slučajeva, što je izrazito loša osnovica, jer se virus razmnožava eksponencijalno.

Predsednik Aleksander van der Belen upozorio je da je stanje jako ozbiljno.

Pod pritiskom brojeva i zbog najave lokdauna, ovih dana mnogi su se vakcinisali.

Broj imunizovanih prvi put od proleća ozbiljno raste, ali je tek na oko 65 odsto.

Medicinski radnici na izmaku snaga

Zdravstvo i zdravstveni radnici već mesecima šalju očajničke poruke Vladi, koja je do sada bila nevoljna da nešto preduzme.

Naime, od promena u Vladi i početka istrage protiv bivšeg premijera Sebastijana Kurca, Vlada se povukla iz tematike kovida i postala nesigurna.

Medicinski kapaciteti se ubrzano pune, radnici su na izmaku snaga. Cela Austrija ima dve i po hiljade jedinica intenzivne nege, i za kovid i za ne-kovid pacijente, i one se intenzivno pune.

Šta građani misle o novim merama

Građani Austrije nisu sigurni u mogućnost sprovođenja novih mera, a ukazuju i na posledice koje trpi privreda.

"Iz naše perspektive, nemoguće je kontrolisati ko je vakcinisan, a ko nije, ko sme da uđe, a ko ne", ukazuje Manuel Majer, menadžer tržnog centra.

"Ko garantuje da su papiri validni? Ja to ne mogu da proverim, a znam da ima mnogo falsifikata", napominje Valter Klapaher, antikvar.

"Trgovina i drugi sektori izgubili su 35 odsto kupovne moći. Potrebna je kompenzacija za kompanije", kaže Peter Buhmiler, predsednik Ekonomske komore u Salcburgu.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.