ISTORIJSKI DOGOVOR POSTIGNUT: Potpisan sporazum u borbi protiv klimatskih promena u Glazgovu
Ilustracija, Foto: Profimedia

odlučeno

ISTORIJSKI DOGOVOR POSTIGNUT: Potpisan sporazum u borbi protiv klimatskih promena u Glazgovu

Iran je danas ranije saopštio da nije zadovoljan delom nacrta sporazuma COP26 o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva i izrazio podršku Indiji, koja je takođe kritikovala bogatije zemlje

Objavljeno: 23:05h

Na samitu COP26, svetski lideri su sklopili sporazum o smanjenju upotrebe uglja i fosilnih goriva i prelasku na korišćenje obnovljivih izvora energije.

Dogovor je postignut danas i on je prvi te vrste u poslednjih 25 godina, koliko se ujedinjene nacije bave sve većim problemom klimatskih promena koje nam donosi ekstremne vremenske prilike kao posledicu zagađenja, prenosi Sputnik.

Sporazum je, kako se čini, polu-pobeda aktivista za borbu protiv klimatskih promena.

- Naša krhka planeta visi o koncu. Na vrata nam i dalje kuca klimatska katastrofa i vreme je da ozbiljno delujemo, ili će naše šanse da postignemo "nula emisija" biti jednake nuli - rekao je generalni sekretar UN, Antonio Gutereš.

Iran je danas ranije saopštio da nije zadovoljan delom nacrta sporazuma COP26 o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva i izrazio podršku Indiji, koja je takođe kritikovala bogatije zemlje.

- Nismo zadovoljni paragrafom 36 o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva. Podržavamo indijsku delegaciju kada je reč o fosilnim gorivima - istakla je iranska delegacija na samitu Ujedinjenih nacija o klimi u Glazgovu.

Alok Šarma, britanski predsedavajući konferencije COP26 izrazio je svoje "duboko žaljenje" zbog toga što je samit završen promenom teksta o uglju u poslednjem trenutku.

- Ako mi dozvolite, želeo bih svim delegatima da se izvinim zbog načina na koji se ovaj proces odvijao i izrazim svoje duboko žaljenje. Takođe razumem veliko razočaranje, ali mislim da je, kao što ste i primetili, takođe od vitalnog značaja da zaštitimo ovaj predlog paketa mera - naglasio je Šarma.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.