VRAG ODNEO ŠALU! Austrija beleži najveći dnevni broj zaraženih, mogući otkazi za nevakcinisane na JAVNOM SERVISU
Bolnica, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ SERGEI CHIRIKOV

BROJEVI RASTU

VRAG ODNEO ŠALU! Austrija beleži najveći dnevni broj zaraženih, mogući otkazi za nevakcinisane na JAVNOM SERVISU

Austrija se ovog trenutka bori sa vrlo visokom incidencijom, blizu 800. Dnevno se beleži preko 12.000 slučajeva zaražavanja, najviše od izbijanja epidemije

Objavljeno:

U toku zaoštravanja pravila za suzbijanje epidemije korone, u Austriji sve više firmi prelazi na pravilo 2-G, što znači da samo vakcinisani (Geimpfte) i oni koji su preležali kovid (Genesene) imaju pristup prostorijama. Danas im se priključila i nacionalna televizija ORF.

ORF u internom dokumentu poziva zaposlene da se vakcinišu. U protivnom, oni koji odbijaju, suočiće se sa radno-pravnim konsekvencama, u krajnjem slučaju sa otkazom ili prekidom ugovora o saradnji.

Austrija se ovog trenutka bori sa vrlo visokom incidencijom, blizu 800. Dnevno se beleži preko 12.000 slučajeva zaražavanja, najviše od izbijanja epidemije.

Jedino što olakšava situaciju je da zbog udela vakcinisanih (65 odsto) porast broja težih slučajeva ima sporiju dinamiku nego u novembru prošle godine.

Tada, 2020. je u bolnicama ležalo 4.000 pacijenata, danas ispod 2.000. Na intenzivnoj nezi tada je bilo 600 pacijenata, a danas 400.

Ipak, razantni porast ubrzava loše trendove. Iz naučnih timova (najnoviji: tim Instituta za visoke studije oko Tomasa Cipionke) se upozorava da taj tempo znači da će uskoro na jedinice intenzivne nege stizati 60 do 100 pacijenata - dnevno.

Prema juče objavljenim podacima, bez vakcine bi, iako ni ona ne nudi potpunu zaštitu, Austrija do danas imala dodatnih 6.000 umrlih (sada: 11.286).

Prema tome, vakcina definitivno pomaže – ako još uvek ne svakom pacijentu ponaosob, onda sigurno zdravstvenim sistemima, ekonomijama i društvu u celini, time što omogućava relativno normalno, ili samo podnošljivo funkcionisanje u uslovima pandemije.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.