CEREMONIJA ISPRED TRIJUMFALNE KAPIJE I OVE GODINE! Francuska proslavlja dan primirja
Trijumfalna kapija, Foto: Profimedia

važan dan

CEREMONIJA ISPRED TRIJUMFALNE KAPIJE I OVE GODINE! Francuska proslavlja dan primirja

Ceremoniju će predvoditi francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron)

Objavljeno:

U Francuskoj će danas biti obeležena 103. godišnjica Dana primirja u Prvom svetskom ratu sa zvaničnom ceremonijom u Parizu kod istorijskog spomenika Trijumfalne kapije.

Kako su preneli francuski mediji, ceremonija će početi tradicionalnim odavanjem pošte Neznanom junaku u Parizu, čiji se grob nalazi ispod luka Trijumfalne kapije i čiji plamen neprestano gori od 1923. godine.

Ceremonija u Francuskoj obično počinje u 11.00 tačno u vreme kada je 11. novembra 1918. godine stupilo na snagu primirje koje je potpisano istog dana nekoliko sati ranije u vagonu maršala Ferdinana Foša (Ferdinand Foch) u šumi Kompjenja na severu Francuske.

Dan sećanja na primirje koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

Ceremoniju će predvoditi francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

On će potom u 17.00 u Parizu otvorti Forum za mir, koji ; je pokrenuo 2018. godine na 100. godišnjicu Primirja u Velikom ratu, u cilju promovisanja multilateralizma.

Ovogodišnje izdanje Foruma biće posvećeno ekonomskom oporavku posle epidemije korona virusa. Na tom forumu će učestvovati premijerka Srbije Ana Brnabić, a prema najavama Jelisejske palate očekuje ; se dolazak i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.