ŠVEDSKI PREMIJER ZVANIČNO PODNEO OSTAVKU: Da li će žena po prvi put doći na tu funkciju u istoriji te zemlje?
Stefan Leven, Foto: Beta

OTVOREN PUT

ŠVEDSKI PREMIJER ZVANIČNO PODNEO OSTAVKU: Da li će žena po prvi put doći na tu funkciju u istoriji te zemlje?

Njoj nije potrebna većina u parlamentu od 349 mesta da bi postala premijer, ali mora da izbegne da većina glasa protiv nje

Objavljeno:

Švedski premijer Stefan Leven zvanično je danas podneo ostavku, otvarajući tako put ministarki finansija Magdaleni Anderson da postane prva žena na toj funkciji u istoriji Švedske, ako dobije "zeleno svetlo" parlamenta.

Socijaldemokrata Leven, bivši radnik zavarivač i sindikalni pregovarač, predvodio je manjinsku koaliciju sa Zelenima od 2014. godine, a ranije ove godine je rekao da će podneti ostavku uoči sledećih opštih izbora koji bi trebalo da budu u septembru 2022. godine, podseća Rojters.

Anderson je prošle nedelje zamenila Levena na funkciji prvog čoveka socijaldemokrata i verovatno će biti prvi izbor predsednika parlamenta kad bude predložio formiranje nove vlade.

- Imamo izbore za manje od godinu dana i važno je da imamo brzu primopredaju. Mislim da birači žele da ovo prođe glatko - izjavio je Leven, koji je u avgustu rekao da će podneti ostavku ovog meseca.

Ostaje, međutim, nejasno da li će Anderson imati dovoljnu podršku da prođe glasanje u parlamentu, što bi se moglo dogoditi sledeće nedelje.

Njoj nije potrebna većina u parlamentu od 349 mesta da bi postala premijer, ali mora da izbegne da većina glasa protiv nje, navodi Rojters.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.