AMERIČKA VOJSKA TESTIRALA NOVO ORUŽJE: Između snajpera i obične puške! (VIDEO)
Američka vojska, Foto: Youtube/Printscreen

NAORUŽANJE

AMERIČKA VOJSKA TESTIRALA NOVO ORUŽJE: Između snajpera i obične puške! (VIDEO)

Učesnici su vežbali rasklapanje, sklapanje i upotrebu oružja kao i uticaj vetra i elevacije na dalekometnu paljbu

Objavljeno:

Tim 27. pešadijske brigade Američke vojske testirao je novu dalekometnu pušku M110-A1 kalibra 7,62 mm koju proizvodi nemačka kompanija Hekler i Koh.

Tridesetak vojnika stacioniranih u Njujorku i Masačusetsu učestvovalo je u dvodnevnoj probi, gde su prvo učili kako se rukuje tim oružjem, a potom uvežbavali upotrebu u jedinici.

Učesnici su vežbali rasklapanje, sklapanje i upotrebu oružja kao i uticaj vetra i elevacije na dalekometnu paljbu. Posle toga su izvedena probna gađanja na Fort Dram snajperskom strelištu, prenosi Difens post.

"Ova puška razvijena je kako bi se premostio jaz između puške standardne daljine gađanja i snajperske puške", naveo je u objavi za javnost specijalista za trening američke vojske Dejvid Bizli.

Karakteristike M110-A1

Opremljena je Sig Sauer Tango 6 optikom i prigušivačem, a može efikasno da gađa mete udaljene na 300 metara.

Bizli je objasnio da je vojsci bila potrebno oružje sa dometom od 300 do 600 metara kako bi se umanjila zavisnost od snajperista kada su daleki hici u pitanju.

Izviđač narednik Džonatan Haris kaže kako je jedna od prednosti korišćenja ovog oružja što vojnici više neće morati da nose toliko opreme za osmatranje jer optika ove puške poseduje povećanje 6X i sposobnost noćnog osmatranja.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.