VOJNICI U MIROVNOJ MISIJI KORISTILI VOJNE AVIONE ZA KRIJUMČARENJE? Švercovali dijamante, drogu i zlato (VIDEO)
Vojska, Foto: Printscreen/Youtube

ŠOKANTNO!

VOJNICI U MIROVNOJ MISIJI KORISTILI VOJNE AVIONE ZA KRIJUMČARENJE? Švercovali dijamante, drogu i zlato (VIDEO)

Izdato je 100 naloga za pretres, a izvršene su i desetine racija širom Portugalije.

Objavljeno:

Portugalska policija istražuje navode da su trupe te zemlje, u mirovnim snagama UN u Centralnoafričkoj Republici koristile, vojne avione za krijumčarenje.

Trupe su krijumčarile dijamante, drogu i zlato u Evropu.

"Gardijan" navodi da je izdato 100 naloga za pretres, a izvršene su i desetine racija širom Portugalije.

Akcija u kojoj je učestvovalo 320 službenika pravosudne policije Portugalije, usledila je skoro dve godine nakon što je komandant obavešten o navodnoj mreži krijumčarenja. Vojska je takođe pojačala provere i inspekcije vojnih letova iz Centralnoafričke Republike.

"Ono što sada razmatramo je mogućnost da su neki vojnici koji učestvuju u misiji u CAR korišćeni kao kuriri u trgovini dijamantima, zlatom i drogom", navodi se u saopštenju portugalske vojske.

Pravosudna policija je uručila 10 naloga za hapšenje, dok je vršila racije na imanjima u Lisabonu, Funšalu, Bragansi, Porto de Mošu, Entronkamentu, Setubalu, Beji i Faru.

"Pod istragom je kriminalna mreža sa međunarodnim vezama, koja je radila na sticanju nezakonitog profita švercom dijamanata i zlata, krijumčarenjem droge, falsifikovanjem i prenošenjem falsifikovane valute", navodi se u saopštenju.

Policajci takođe ispituju navode o kompjuterskoj prevari i pranju novca. Portugalski ministar spoljnih poslova, Augusto Santos Silva, rekao je da, iako navodna krivična dela nikada nije trebalo da budu počinjena, Portugalija nastavlja da daje važan i "priznat" doprinos međunarodnoj bezbednosti. Santos Silva, koji je takođe bio ministar odbrane, rekao je da istraga ne bi trebalo da naruši međunarodni položaj portugalske vojske.

"Bilo da sam ministar odbrane ili spoljnih poslova, jedino što sam čuo o portugalskim snagama raspoređenim u međunarodnim mirovnim misijama su zahtevi da nastavimo i ojačamo naše prisustvo", rekao je Silva.

Ukupno 180 portugalskih vojnika raspoređeno je u CAR kao mirovne snage.

Tamošnja misija UN je poznata po svom francuskom akronimu Minusca.

Centralnoafrička Republika je bogata zlatom, dijamantima i drugim mineralima, ali je opterećena siromaštvom, sukobima i nasiljem. Navodni lanac krijumčarenja nije jedini skandal koji je potresao portugalsku vojsku poslednjih godina.

Godine 2018, ministar odbrane zemlje, Hoze Azeredo Lopes, podneo je ostavku, ali je negirao bilo kakvu nepravdu usred istrage o sumnji da je vojska prikrivala ogromnu krađu oružja. U julu 2017, istražitelji su otkrili da su ručne bombe, protivtenkovske granate, plastični eksplozivi i više od 1.400 komada municije ukradeni iz vojnog kompleksa Tancos, 100 kilometara severoistočno od Lisabona.

Tužioci su prvobitno sumnjali da su međunarodni trgovci oružjem i terorističke grupe ukrali oružje i izneli ga iz zemlje, ali ga je vojna policija pronašla nekoliko meseci kasnije.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.